Heeft spouwmuurisolatie nadelen, of alleen voordelen?

Oudere woningen krijgen steeds vaker een naïsolatie in de spouw. En dat is volkomen terecht. De prijzen van elektriciteit, gas en stookolie swingen elk jaar immers meer de pan uit. Daarnaast is voor veel mensen een nieuwe woning kopen of bouwen financieel geen optie. Dat het isoleren van je woning tal van voordelen heeft, daar hoeven we je vast niet van te overtuigen. Een bekend voetballer zei echter ooit: “elk nadeel heb ze voordeel!” We draaien dat even om en de hamvraag is dus: heeft spouwmuurisolatie nadelen?

We horen en lezen overal over de voordelen van spouwmuurisolatie: besparing op energiefacturen, minder vochtproblemen in huis, een aangenamer binnenklimaat, de ecologische voetafdruk van je woning wordt kleiner, … Zeker bij een oudere woning speelt dat zeker mee. Maar, we willen ook even advocaat van de duivel spelen en op zoek gaan naar mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie: nadelen

Spouwmuurisolatie gezondheidsklachten door minder frisse lucht

Als voordeel wordt een aangenamer binnenklimaat vaak naar voren geschoven. Dan gaat het vooral over de temperatuur. Want bij een té goed geïsoleerde woning is de luchtkwaliteit vaak wat minder. Daarom wint een goede ventilatie ook meer en meer aan belang.

De boodschap als je je spouwmuur extra laat isoleren: zorg voor een goede ventilatie. Zo wordt je woning niet alleen energiezuiniger, maar ook gezonder en voorkom je gezondheidsklachten.

Vochtplekken door isolatie

Hoewel het isoleren van een spouwmuur doorgaans net vochtproblemen helpt voorkomen, kan het in sommige gevallen net schade door vocht in de hand werken. In een té goed geïsoleerd huis waarbij geen goede ventilatie is voorzien, kan vocht blijven hangen. Dat zet zich dan uiteindelijk als condens vast om de muren. Als dat daar lang blijft hangen, kan het zorgen voor vochtproblemen en in een later stadium mogelijk zelfs schade.

Ook hier geldt weer: isoleren en ventileren gaan hand in hand.

Sommige muren kunnen niet geïsoleerd worden

Wanneer gevels schade vertonen of de spouw vervuild is, dan doet spouwmuurisolatie meer kwaad dan goed. Het zal immers zorgen voor koudebruggen en uiteindelijk vochtproblemen.

Sommige bouwmaterialen (zoals geglazuurde bakstenen) zijn ook niet geschikt voor isolatie.

Vraag advies over jouw situatie

Dan kan je best eens je licht opsteken bij verschillende aanbieders bij jouw in de buurt. Zeker als je de grootste fouten bij spouwmuurisolatie wil vermijden, schakel je best een aannemer in spouwmuurisolatie in.

Contacteer vrijblijvend én volledig gratis enkele aannemers in spouwmuurisolatie in jouw buurt via onderstaande formulieren (opgelet: een apart formulier voor België en Nederland).

Prijzen en info isolatie België

Prijzen en info isolatie Nederland