Het effect van kleur in je interieur op je humeur

Kleur bepaalt ons leven. Tegelijkertijd bepaalt kleur helemaal niets, want kleur is een illusie. Kleuren zijn louter onze perceptie van elektromagnetische straling met een golflengte tussen de 750 en 400 nanometer die ons oog bereiken. Alles wat daartussen zit, noemen we het kleurenspectrum.

Iedereen dacht ook altijd dat iedereen alle kleuren hetzelfde waarnam. Maar hoe zit het dan met kleurenblindheid? Waarom was een simpele jurk ooit hét discussiepunt van het gehele internet, gewoon omdat mensen het niet eens raakten over de kleur? Perceptie is alles. Perceptie heeft invloed op ons brein en ons humeur. Véél invloed. Waan jezelf even terug in het klaslokaal voor een lesje kleurentheorie. Pas het vervolgens toe op je interieur en word een echte kleurenspecialist!

De basis: zacht versus hard, warm versus koud, licht versus donker

Zachtere kleuren stralen rust uit, terwijl ‘hardere’ kleuren meer autoriteit uitstralen. Zo zijn roze en hemelsblauw veel rustgevender dan respectievelijk donkerrood en marineblauw. Ook geldt algemeen dat rode tinten warmer aanvoelen en blauwe tinten kouder. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de natuurelementen vuur en water. Het lijkt ook algemeen aanvaard dat blauw ‘koud’ betekent en rood ‘warm’, zoals bijvoorbeeld te zien is op thermometers.

Dan zijn er ook nog twee andere uitersten: zwart en wit, de donkerste en de lichtste. Zwarte muren doen een ruimte kleiner aanvoelen, terwijl witte muren een gevoel van ruimte creëren. De algemene regel geldt: hoe lichter de kleur, hoe groter de ruimte aanvoelt. Handig om te weten wanneer je van plan bent de muren op te smukken. Ga je voor warme, donkere kleuren om een ruimte klein en gezellig te maken, of kies je voor een moderne, strakke, lichte ruimte? Met deze tips kom je al ver.

Contrast, harmonie of ton sur ton

Je zal hem nog wel kennen uit je schooltijd: de kleurencirkel. Wel, deze cirkel kan je ook probleemloos toepassen in je interieur. Hoe verder de kleuren van elkaar liggen, hoe groter het contrast. Kleuren die rechtstreeks tegenover elkaar liggen, zoals geel en blauw of groen en roze, zijn contrasterende kleuren. De combinatie van contrastkleuren in je interieur straalt kracht en levendigheid uit. Ze geven een frisse, unieke, gedurfde toets aan je interieur.

Minder uniek, maar wel meer gebruikt, is een combinatie van kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Dat noemen we harmonieuze kleuren. Meestal worden ze gecombineerd met een neutrale tint als wit, grijs of zwart.

Harmonieuze kleuren stralen rust en authenticiteit uit en geven een gevoel van veiligheid. Denk aan de combinaties rood-oranje of groen-geel. Verder zijn er nog ‘ton sur ton’ kleurencombinaties. Eigenlijk wordt er permanent gewerkt met dezelfde kleur met een extra gradatie wit of zwart toegevoegd, naargelang het interieur. De subtiele contrasten tussen de kleuren zorgen ervoor dat je in de rest van je interieurdesign makkelijk kan experimenteren met een uniek accent in een totaal andere kleur. ‘Ton sur ton’ kleurgebruik past eveneens het beste in een interieur dat rust wil uitstralen. 

Over kleuren en karakters

Zoals eerder gezegd, zijn kleuren eigenlijk niet meer dan licht met een bepaalde golflengte. Toch lijkt die golflengte heel wat psychologische eigenschappen met zich mee te brengen, aangezien theoretici en designers al eeuwen bezig zijn met eigenschappen en karakter aan kleuren toe te schrijven.

Of je het nu gelooft of niet, er zijn enkele algemeenheden die bijna iedereen ervaart. Dat is hoogstwaarschijnlijk een puur cultureel gegeven, maar wel iets dat ingebakken zit in onze hersenpan. Daarom zullen we maar binnen de lijntjes van de designers lopen en deze karaktereigenschappen onlosmakelijk verbinden met kleuren. Bijna even accuraat als geloven in astrologie. Wie weet herken je je eigen karakter wel in deze kleurenbingo?

  • Mensen die houden van rode tinten zijn gefocust op hun doel en vastberaden. 
  • Liefhebbers van oranje zijn een vrolijke, energieke bende.
  • Geel staat voor extraversie en overtuigendheid. Het zonnetje in huis dus.
  • Iedereen die zijn interieur met blauwe tinten aankleedt, is voorzichtig en analytisch.
  • Groengebruikers zijn zorgzame, helpende mensen met een passie voor natuur.
  • Fans van paarse kleuren houden van waardigheid en hebben een troostend karakter.
  • Wit betekent vreedzaam en rustig. Niet zomaar de kleur van vrede.
  • Iemand die zwart bemint, heeft een creatieve geest, maar is ook conservatief. 
  • Het gebruik van bruine tinten is een keuze voor praktisch ingesteld zijn. 

Ruimtelijke effecten op je humeur

De ruimtes in je huis kan je een hele andere feeling geven kan je makkelijk doen door de juiste kleurencombinaties toe te passen. Zoals eerder vermeld, kan wit een kleine kamer groter doen lijken, maar eigenlijk geldt dit voor veel lichte tot zeer lichte kleuren. Ze kunnen kleine kamers veel groter doen ogen dan ze zijn, vooral als je daarbovenop lichtreflecterende verf gebruikt.

Wil je toch per se een donkere kleur gebruiken in een kleine ruimte, dan raden we aan om slechts één muur die kleur te geven. Accentmuren zijn ook ideaal om sommige meubels in de kijker te zetten. Het pronkstuk van je interieur zet je daarom best dichtbij je accentmuur. Om een lage kamer hoger te doen lijken, kies je best voor een lichte plafondkleur en een donkerdere muurkleur. Een extra tip: heb je molures aan het plafond, kies dan voor een tint tussen de muurkleur en de plafondkleur. Omgekeerd geldt hetzelfde principe. Te hoge plafonds kunnen een kamer leeg en kil laten lijken. Een donkerdere plafond kan de ruimte lager doen lijken. 

Samengevat, wat wij zien als kleur heeft een enorme impact op hoe we ruimtes inschatten en wat we daarbij voelen. Denk zeker twee keer na vooraleer je definitief je kleurencombinaties beslist. De belangrijkste tip: durf experimenteren! Wie weet vind je nog een unieke kleurencombinatie die bijna niemand heeft.