Hoe kies je de juiste kleur voor je interieur?

Het begrip eetkamer is de voorbije jaren enorm geëvolueerd. Vroeger was de eetkamer een vorm van statussymbool, waar op zondag de gasten werden ontvangen aan een rijkelijk gevulde tafel. De overige dagen werd de ruimte amper gebruikt. Het karakter van de eetkamer was dan ook eerder stijf en traditioneel, misschien zelfs wat onpersoonlijk. Ook het kleurengebruik was er dan ook zeer beperkt, misschien zelfs wat saai.

Vandaag is de eetkamer een deel van het dagelijks leven geworden. Meer nog, de eetkamer wordt zeer vaak als multifunctioneel beschouwd. De kinderen maken hun huiswerk aan de eetkamer, papa betaalt er zijn rekeningen online, mama drinkt er koffie met haar vriendinnen. Zeker met de komst van de open keuken met kookeiland, is de eetkamer een deel van de woonkamer geworden. Het stijve karakter heeft plaats moeten ruimen voor gezelligheid en functionaliteit. Het spelen met kleur is daarbij het perfecte hulpmiddel. We helpen je hier even op pad om wat kleur in je eetkamer te brengen.

Lichte kleuren worden tegenwoordig vaak gebruikt. Vooral bij de ietwat kleinere ruimtes, of de eetkamers met weinig natuurlijk lichtinval, is het gebruik van lichte kleuren een goed idee. Witte (of lichte) muren weerkaatsen immers licht, wat de ruimte dus groter en opener doet lijken. Warme kleuren worden vaak gebruikt in een landelijke stijl, terwijl moderne woningen vaker om koudere kleuren vragen.

Donkere kleuren zijn dan weer een aanrader voor grote ruimtes, of wie een speciale sfeer wil creëren in zijn eetkamer. Het gebruik van zachte donkere kleuren kan perfect tot uiting komen als diezelfde kleuren ook terug komen in het meubilair. Denk bijvoorbeeld aan een donkergrijze muur, met een licht eiken tafelblad, lichte eiken stoelen met donkergrijze poten.

Felle of gewaagde kleuren zie je ook vaker terugkomen in moderne woningen. Dit wordt best gecombineerd met een strak, misschien zelfs minimalistisch interieur. We denken bijvoorbeeld aan een felgroene muur in combinatie met een strakke witte tafel met witte stoelen.

error

Interessant? Delen mag! :-)