Hoe werkt een waterontharder?

Heb jij last van hard water? Dan overweeg je misschien om daar iets aan te doen, bijvoorbeeld om de levensduur van je toestellen te verlengen of om je energieverbruik naar beneden te halen. Maar, voor je overgaat tot de aanschaf van een waterverzachter, zit je met een vraag: hoe werkt een waterontharder eigenlijk?

Wat is hard water?

Om te kunnen uitleggen hoe een waterontharder werkt, moet je eerst begrijpen wat hard water precies is. In water zit kalk (meer bepaald calcium en magnesium). Hoe meer kalk er in het water zit, hoe “harder” het water.

In België wordt de hardheid uitgedrukt in Franse graden (°F). 

  • 0 tot 7°F: zeer zacht
  • 7 tot 15°F: zacht
  • 15 tot 30°F: middelhard
  • 30 tot 45°F: hard
  • meer dan 45°F: zeer hard

In Nederland wordt voor de waterhardheid doorgaans de Duitse graden (°DH) gehanteerd:

  • 0 tot 8,4°DH: zacht water
  • 8,4 tot 14°DH: gemiddeld hard
  • meer dan 14°DH: hard

Voor België kan je via deze link kijken hoe het gesteld is met de hardheid van het drinkwater in je gemeente. Voor Nederland kan dat via deze link.

Je kan ook een testkit aanschaffen en voor jezelf de test doen. Klik hier om een testkit te kopen.

Waterontharder werkt met ionenwisselaar

Wat een waterontharder dus doet is het calcium en het magnesium uit het water halen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gebeurt dat niet met een soort filter. Een waterontharder werkt op basis van ionenuitwisseling.

In een waterontharder zitten heel fijne kunsthars korreltjes, qua grootte vergelijkbaar met zandkorrels. Wanneer het water door deze korrels stroomt, blijft het het calcium en magnesium eraan vastkleven.

Waar zit hem dan de “wisseling” in “ionenwisselaar”?

De magnesium- en calciumionen zijn positief geladen deeltjes. In de kunsthars korrels zitten negatief geladen natriumionen. Deze wisselen van plaats met de positieve kalkionen.

Hard water bevat dus positieve ionen (calcium en magnesium).

Zacht water bevat negatieve ionen (natrium).

Vol is vol: regenereren!

Op de duur geraken de negatieve ionen in de kunstharskorrels op. De korrels zitten dan vol met kalk en zullen geen nieuwe kalk meer opnemen. Dan is het tijd om te regenereren.

Regenereren is eigenlijk net het omgekeerde van wat een waterontharder doet wanneer hij het water onthardt. Bij het regenereren worden de magnesium- en calciumionen in de kunstharskorrels opnieuw gewisseld met natriumionen.

Dat gebeurt door de cilinder waarin zich de korrels bevinden te spoelen met een zoutoplossing. De kalk verdwijnt uit de korrels, het zout (natrium) blijft.

Om de zoveel tijd zal je dus het regeneratiezout moeten bijvullen. Het regenereren zelf gebeurt automatisch. Er zijn ruwweg drie manieren waarop dat kan gebeuren: regeneratie op basis van tijd, op basis van volume of op een combinatie van beide.

Omdat er natrium aan het water wordt toegevoegd denken sommige mensen dat een waterontharder ongezond is. Als je echter geen natriumarm dieet moet volgens is er helemaal geen probleem.

Regeneratie op basis van tijd

Wanneer je de waterontharder laat redeneren op basis van tijd, dan stel je een vast tijdstip in waarop het toestel zichzelf regenereert, bijvoorbeeld 1 maar per week op zondagnacht om 3 uur.

Je bent wel zeker dat je toestel altijd op hetzelfde tijdstip de regeneratie uitvoert, het nadeel is echter dat er op die manier onnodig heel wat regeneratiezout en spoelwater verspild wordt. Deze manier houdt namelijk geen rekening met de hoeveelheid water er onthard is. Zelfs als je met vakantie bent en er dus zelfs helemaal geen water onthard is, zal het toestel toch regenereren.

Regeneratie op basis van volume

Bij een volumegestuurde regeneratie meet het toestel continu hoeveel liter water er onthard wordt. Wanneer een bepaald volume overschreden wordt, zal het toestel de regeneratie starten.

Het voordeel is dus dat er geen onnodige regeneratie plaatsvindt.

Het nadeel is dan weer dat het overschrijden van een bepaald watervolume altijd gebeurt op het moment dat de kraan open staat, en je het water dus nodig hebt.

Regeneratie op basis van volume én tijd

De beste manier is daarom een regeneratie op basis van volume en tijd. Daarbij wordt het ontharde watervolume continu gemonitord. Van zodra een bepaald volume is overschreden, zal het toestel niet onmiddellijk starten met de regeneratie, maar zal dat automatisch ingepland worden op een tijdstip in de nacht die komt (omdat er dan normaal toch geen water verbruikt wordt).

Meer info over waterontharder?

Wil je meer informatie over waterontharder? 

Dan neem je best eens contact op met enkele installateurs bij jou in de buurt. Gratis en volledig vrijblijvend!

Via onderstaande formulieren (let op, apart voor België en Nederland) vraag je vrijblijvend en gratis prijzen en info op om te vergelijken.

Info waterontharder België

Info waterontharder Nederland