Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Je denkt ernstig na over het plaatsen van zonnepanelen, maar je bent nog op zoek naar meer informatie? Je vraagt je bijvoorbeeld af “hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?” of je bent op zoek naar het rendement of de terugverdientijd van zonnepanelen? Dan ben je op de juiste plek terechtgekomen. In dit artikel gaan we dieper in op hoeveel zonnepanelen plaatsen.

Monitor je verbruik en bepaal je gewenste vermogen

Niet elke huishouden is hetzelfde. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen jij nu precies nodig hebt, zal je eerst moeten weten hoeveel elektriciteit jij gemiddeld op jaarbasis verbruikt.

Haal de cijfers erbij!

Uit onderzoek blijkt dat een gezin van twee volwassenen en een kind ongeveer 3.500 kWh per jaar verbruikt. Maar, zoals eerder aangegeven, niet iedereen is hetzelfde. Het is daarom aan te raden om jouw eigen energieverbruik eens onder de loep te nemen. Neem de eindafrekening van je elektriciteitsfactuur er even bij. Daarop zie je in detail hoeveel jij het vorige jaar hebt gebruikt.

Hou rekening met mogelijke wijzigingen

Voor je blindelings aan de slag gaat met het cijfer dat je op je elektriciteitsfactuur terugvind, moet je er ook even bij stilstaan of je in de nabije toekomst aankopen plant die je elektriciteitsverbruik kunnen beïnvloeden. Heb je bijvoorbeeld in je hele woning halogeenverlichting en plan je een volledige omschakeling naar led? Dan zal je dat je energiefactuur flink verlagen. Of, misschien plan je wel de aankoop van een elektrische of hybride wagen? Dan moet je rekening houden met een groter verbruik.

Hoeveel vermogen heb jij nodig?

Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De meeste moderne zonnepanelen hebben een vermogen van 250 Wp. Helaas zorgt ons Belgische en Nederlandse weer ervoor dat zonnepanelen maar zo’n 85% van hun totale vermogen benutten.

Tijd voor een beetje wiskunde. Deel je jaarlijkse verbruik door 0,85.

We weten niet wat jouw jaarlijks energiebehoefte is, dus we zullen in dit voorbeeld even het gemiddelde hanteren: 3.500 kWh.

Dus 3.500 / 0,85= 4.117 Wp (dit is het vermogen dat ons voorbeeldgezin nodig heeft)

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? We zijn er bijna!

Het vermogen dat je net berekend hebt, moet je nu delen door het piekvermogen per paneel (doorgaans 250).

Dus: 4.117 / 250 = 16,48

Om het verbruik van ons voorbeeldgezin te coveren hebben ze dus 17 zonnepanelen nodig.

Is deze hoeveelheid zonnepanelen haalbaar voor jou?

We weten nu hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om voldoende elektriciteit te leveren om volledig zelfvoorzienend te zijn. Of dat ook een haalbare kaart is, hangt van twee zaken af: de dakoppervlakte en de financiële mogelijkheid om de investering te doen.

Is je dak groot genoeg?

Je plan om voldoende zonnepanelen te plaatsen staat of valt met de voorhanden zijnde oppervlakte van je dak. Een zonnepaneel is gemiddeld 1 meter bij 1,65 meter groot (dus zo’n 1,65 vierkante meter per paneel). Voor 17 panelen heb je dus minstens 28 vierkante meter nodig.

Kostprijs zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen je op termijn flink wat geld besparen. Je moet natuurlijk wel eerst geld investeren. Hoeveel? Daarvoor moet je offertes aanvragen. Deze vakmensen kunnen je overigens ook bijstaan bij het bepalen van de hoeveelheid zonnepanelen en geven je al het nodige advies.

Informatie over zonnepanelen in België

Informatie over zonnepanelen in Nederland

2 gedachten over “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Reacties zijn gesloten.