Honingzalf en andere verzorgingsproducten die de bijen ons leveren

Honing wordt al eeuwenlang toegepast in de dagelijkse verzorgingsroutine, onder andere vanwege zijn verzachtende werking. Behalve honing maken bijen ook andere bijzondere producten, allemaal rijk aan actieve werkstoffen die huid en haar gezond en mooi helpen houden. In dit artikel ontdek je een overzicht van wat onze geel-zwart gestreepte vrienden zoal maken. En hier vind je honingzalf en andere verzorgingsproducten op basis van honing.

Honing

Aan de nectar die bijen uit bloemen en bloesems halen, voegen zij vanuit hun speekselklieren verschillen enzymen en goede bacteriën toe. Hierdoor, en door verdikking middels natuurlijke verdamping, wordt nectar uiteindelijk omgezet in honing. Onze biologische faitradehoning bevat naast enzymen ook veel mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten.

Verzorgende eigenschappen

 • Herstellend: de antioxidanten in honing zijn goed in het neutraliseren van celbeschadigende vrije radicalen. Op deze manier kan opgedane huidschade (door bijvoorbeeld luchtvervuiling of UV-straling) worden gerepareerd en worden huidcellen beschermd tegen toekomstige beschadiging.
 • Anti-verouderend: die celbeschermende werking biedt ook meteen bescherming tegen vroegtijdige veroudering. Antioxidanten houden het netwerk van elastine- en collageenvezels, verantwoordelijk voor de stevigheid, elasticiteit en gladheid van de huid, in goede conditie.
 • Helend: met zijn helende, antibacteriële werking versnelt honing het genezingsproces van wondjes en voorkomt het dat een wondje gaat ontsteken.
 • Hydraterend: honing is een zogenaamde ‘humectant’, een ingrediënt dat vocht in huid en haar aantrekt en vasthoudt.
 • Verzachtend: honing maakt haar en huid zacht en soepel.
 • Kalmerend: op een gevoelige, snel geïrriteerde (hoofd)huid werkt honing kalmerend en jeukverlichtend.

Gelee royale

De melkachtige vloeistof die jonge werkbijen speciaal voor hun koningin produceren in hun speekselklieren wordt gelee royale, royal jelly of koninginnegelei genoemd. Er zitten zulke hoge concentraties vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, flavonoïden en andere voedingsstoffen in, dat de koninginnebij er twee keer groter en zelfs 24 keer ouder mee kan worden dan een gewone bij.

Verzorgende eigenschappen

 • Antiverouderend: de vele antioxidanten en mineralen in gelee royale activeren de aanmaak van elastine en met name collageen, verantwoordelijk voor sterk bindweefsel. De huid blijft stevig, glad en elastisch.
 • Celvernieuwend: ook de aanmaak van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd, wat het antiverouderende effect van gelee royale versterkt. De huid wordt zachter en oogt egaler, jonger en stralender.
 • Hydraterend: gelee royale is een zogenaamde ‘humectant’, een ingrediënt dat vocht in de huid aantrekt en vasthoudt.

Ontdek hier dagcrème met gelee royale.

Bijenwas

De was die bijen gebruiken voor het bouwen van hun honingraten maken ze zelf, met behulp van wasklieren die aan beide kanten van hun achterlijf zitten. Rijk aan natuurlijke antimicrobiotica beschermt bijenwas de larven en opgeslagen stuifmeel en honing tegen virussen en bacteriën.

Verzorgende eigenschappen

 • Beschermend: aangebracht op de huid vormt bijenwas een laagje dat bescherming biedt tegen schadelijke factoren van buitenaf en vochtverlies in de huid voorkomt.
 • Hydraterend: ook bijenwas is een zogenaamde ‘humectant’, een ingrediënt dat vocht in de huid aantrekt en vasthoudt.
 • Celvernieuwend: bijenwas stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. De huid wordt zachter en oogt egaler, jonger en stralender.
 • Kalmerend: op een gevoelige, snel geïrriteerde huid werkt bijenwas verzachtend en jeukverlichtend.

Stuifmeel

Stuifmeel is afkomstig van bloemen, om precies te zijn van de mannelijke kiemcellen van een bloem. Het is rijk aan koolhydraten en vormt daarom de grootste voedingsbron voor bijen. Tijdens het verzamelen ervan brengen bijen onbewust stuifmeel van de ene naar de andere bloem over, waardoor bestuiving plaatsvindt. Het verzamelde stuifmeel wordt gemengd met nectar, tot bolletjes gevormd en naar de bijenkorf gevlogen. Deze stuifmeelkorrels zitten vol eiwitten, aminozuren en flavonoïden.

Verzorgende eigenschappen

 • Herstellend: vanwege al die flavonoïden heeft stuifmeel sterke antioxidatieve eigenschappen. Dat maakt het een dankbaar cosmetica-ingrediënt, want antioxidanten zijn in staat celbeschadigende vrije radicalen afkomstig van bijvoorbeeld luchtvervuilingsdeeltjes en UV-straling te neutraliseren. Op deze manier wordt bestaande huidschade gerepareerd en zijn huidcellen beter beschermd tegen toekomstige beschadiging.
 • Anti-verouderend: antioxidanten hebben in het bijzonder een gunstige werking op het bindweefsel van de huid. Ze repareren en beschermen de elastine- en collageenweefsels in de diepere huidlagen, waardoor de huid stevig, glad en elastisch blijft.
 • Verzachtend: stuifmeel heeft een verzachtende werking op de (ruwe) huid.
 • Volume-activerend: stuifmeel geeft fijn haar meer body en volume.

Propolis

Naast nectar en stuifmeel verzamelen bijen hars van allerlei boom- en plantenknoppen. Ook hier voegen ze verschillende enzymen uit hun speekselklieren aan toe, waardoor een kleverige was ontstaat – propolis. Bijen gebruiken propolis om hun bijenkorven mee te verstevigen en hun volk te beschermen tegen virussen, bacteriën en schimmels. Propolis heeft van nature namelijk een sterke schimmelwerende, antivirale en antibacteriële werking.

Verzorgende eigenschappen

 • Zuiverend: ook als ingrediënt in huidverzorging bestrijdt propolis bacteriën. Het werkt daarom zuiverend en ontstekingsremmend op een huid die last heeft van verstopte poriën, onzuiverheden en zelfs acne.
 • Herstellend: dankzij de vele antioxidanten in propolis, helpt het celbeschadigende vrije radicalen afkomstig van bijvoorbeeld luchtvervuilingsdeeltjes en UV-straling te neutraliseren. Opgedane huidschade wordt op deze manier gerepareerd en toekomstige schade aan huidcellen voorkomen.
 • Anti-verouderend: antioxidanten hebben in het bijzonder een gunstige werking op het bindweefsel van de huid. Ze repareren en beschermen de elastine- en collageenweefsels in de diepere huidlagen, waardoor de huid stevig, glad en elastisch blijft.
 • Celvernieuwend: propolis stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, wat het antiverouderende effect ervan versterkt. De huid wordt zachter en oogt egaler, jonger en stralender.
 • Kalmerend: op een gevoelige, snel geïrriteerde (hoofd)huid werkt propolis kalmerend en jeukverlichtend.

Ontdek hier verzorgingsproducten met propolis.

error

Interessant? Delen mag! :-)