Je huis verkopen zonder dakisolatie. Mag het?

huis verkopen zonder dakisolatie

Je wil je huis verkopen, maar helaas is het dak niet voorzien van de nodige isolatie. Dat kan niet alleen een struikelblok zijn voor potentiële kopers, het is mogelijk ook verboden. Je wil dus weten of je huis verkopen zonder dakisolatie wel mag. En los daarvan kan je je afvragen of het sowieso wel een goed idee is.

Mag je je huis verkopen zonder dakisolatie?

Welke regels er gelden voor het verkopen van je woning zonder dakisolatie hangt in de eerste plaats af waar je woning staat. In Nederland zijn andere regels van kracht dan in Vlaanderen.

Je woning in Vlaanderen verkopen

Om je huis te kunnen verkopen moet het voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm.

Vlaamse dakisolatienorm in een notendop

  • alle woningen (huizen, appartementen, studio’s, …) die na 1 januari 2016 werden aangesloten op het elektriciteitsnet moeten voorzien zijn van voldoende dakisolatie.
  • voldoende dakisolatie = minimale R-waarde van 0,75 m²K/W
  • ook dubbel glas is voor deze woningen verplicht

Uitzonderingen op de dakisolatienorm

Stel je voor: je dak is geïsoleerd, maar je haalt toch die minimale R-waarde van m²K/W niet. Moet je dan je dak opnieuw laten isoleren? Gelukkig niet! Je kan immers vrijgesteld worden, maar alleen op voorwaarde dat de totale EPC-waarde van je woning lager ligt dan de grenswaarde.

De grenswaarde voor:

  • een open bebouwing is 600 kWh/m²
  • een halfopen bebouwing is 550 kWh/m²
  • en rijwoning is 500 kWh/m²
  • een appartement is 400 kWh/m²

Je huis in Nederland verkopen

In Nederland is de regeling soepeler. Je bent niet verplicht om je woning te isoleren, wanneer je ze verkoopt. Wel ben je verplicht om een energielabel aan te vragen. Het energielabel heeft uiteraard met veel meer te maken dan alleen de dakisolatie. Er wordt ook rekening gehouden met het glas, gevelisolatie, vloerisolatie, verwarming, ventilatie, zonnepanelen, …

Is je huis verkopen zonder dakisolatie een goed idee?

Los van het juridische, kan je je afvragen over het verkopen van een woning zonder dakisolatie een goed idee is.

Dakisolatie laat de waarde stijgen

Hoewel het isoleren van het dak een investering is, zal ze er wel mee voor zorgen dat jouw woning meer waard wordt. Je kan dus je verkoopprijs omhoog trekken, en doorgaans meer dan dat de dakisolatie gekost heeft.

Je huis verkoopt sneller mét dakisolatie

Zelfs ondanks deze hogere prijs zal je woning sneller verkocht worden. De meeste kopers zitten niet te wachten op een huis waarin ze nog grote werken moeten laten uitvoeren. Hoe meer instapklaar jouw woning is, hoe meer je kan vragen en hoe sneller ze verkocht zal zijn.

Het loont dus sowieso de moeite om te informeren naar de prijzen van dakisolatie. Zo kan je voor jezelf de berekening maken.

Dan kan je best eens je licht opsteken bij verschillende aanbieders bij jouw in de buurt.

Dat kan makkelijk, vrijblijvend én volledig gratis via onderstaande formulieren (opgelet: een apart formulier voor België en Nederland).

Prijzen en info isolatie België

Prijzen en info isolatie Nederland