Huiszwam herkennen en bestrijden

huiszwam

Wat is huiszwam

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden is de huiszwam een zwam, een paddenstoel dus. Of nog beter: een schimmel. In het Latijn laat hij zich graag “serpula lacrymans” noemen. Hij heeft al heel wat schade aan gebouwen en andere problemen op zijn geweten en is daardoor geen graag geziene gast.

Huiszwam herkennen

Hoe kan je de huiszwam herkennen? Je komt ze vooral tegen in ruimtes die niet te koud zijn en tegelijk aan de vochtige kant. In de praktijk kan dat in verschillende ruimtes in de woning zijn. Zo komen huiszwammen voor in kelders en zolders, maar ook in keukens, badkamers en andere afgesloten kamers waar geen aanvoer van verse lucht is.

De huiszwam heeft een rond of eivormig vruchtlichaam en verspreid zich door middel van schimmeldraden. Hij is doorgaans donkerrood tot bruin van kleur.

Huiszwammen en gezondheid

Een van de eerste zaken waar we ons zorgen over moeten maken bij het ontdekken van de huiszwam is de invloed die hij heeft op onze gezondheid. Of het nu om huiszwam gaat of om iets anders, schimmels in onze woning zijn nooit gezond. De sporen die de zwam afgeeft kunnen bij inademing zorgen voor ademhalingsproblemen, luchtweginfecties en andere klachten.

Mogelijke gevaren

Naast de problemen die dit soort zwammen kan veroorzaken voor je gezondheid, is het vooral een ware ramp voor je woning. De schimmeldraden trekken al het vocht uit de materialen waarom de schimmel zich vastzet. Het spreekt voor zich dat het nefast is voor al het houtwerk in je woning, maar ook stenen en metselwerk kunnen onherstelbare schade oplopen door huiszwam.

Huiszwam bestrijden

Er bestaan tal van middelen om de huiszwam te bestrijden. Deze pakken echter het symptoom aan, niet de oorzaak. Met andere woorden: het is gewoon een kwestie van tijd voor hij terugkeert.

Wil je voor de lange termijn de huiszwam buiten je woning houden, dan zal je eerst de oorzaak moeten aanpakken. Een vochtprobleem ligt bijna altijd aan de oorzaak van problemen met huiszwammen.

Vochtprobleem aanpakken in België

Vocht bestrijden Nederland

Huiszwam voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd nog beter dan genezen.

Deze zwammen ontstaan vooral door

Bij een combinatie van bovenstaande factoren heeft de huiszwam bijna een vrijgeleide. Pak deze zaken aan en de kans op problemen wordt al een heel pak kleiner.

Huiszwam verzekering

Omdat het bestrijden van schimmels in de woning een omslachtige en doorgaans dure procedure is, vragen veel mensen zich af of ze een beroep kunnen doen op hun verzekering.

Het antwoord is ja en nee. Alles hangt af van de oorzaak. Als je kan bewijzen dat de schimmelvorming niet te voorkomen was, maak je kans op een vergoeding. Denk daarbij aan een lek waar je zelf geen schuld aan treft. Maar, alles hangt eigenlijk af van hoe je verzekeringsmaatschappij de zaak interpreteert. Geen eenduidig antwoord dus.

Conclusie

Zoals altijd: beter voorkomen dan genezen.

  • pak vochtproblemen aan
  • ventileer voldoende
  • zorg voor een goede isolatie