Wat is een hybride zwemvijver? Wat zijn de voordelen en nadelen?

Een hybride zwemvijver is een topidee als je op zoek naar een eigen zwemparadijsje in je tuin, maar je weet niet goed of je moet kiezen tussen een zwembad of een zwemvijver? Deze combineert namelijk het beste van twee werelden! Aangezien het een combinatie is, kunnen we dus eigenlijk net zo goed spreken over een hybride zwembad. We kijken naar de werking van een hybride zwemvijver (of hybrid pool) en we belichten ook even de voordelen en nadelen.

In het artikel “Zwemvijver of zwembad” ontdek je al waarom wij zelf eerder een zwemvijver verkiezen. Voor een groot stuk heeft dat te maken met het onderhoud en de kosten. Maar, er bestaat ook een soort van tussenoplossing: de hybride zwemvijver.

Wat is een hybride zwemvijver

Het hybride karakter van dit soort vijvers of baden zit hem in het filtersysteem. De vijver is voorzien van twee aparte filtersystemen. Naargelang het seizoen activeer je een van de twee systemen.

Zo kan je het hele jaar door genieten van deze uitzonderlijke zwemvijver. Door het hybride filtersysteem is de vijver niet onderhevig aan de seizoenen. Jij bepaalt zelf de duur van je zwemseizoen.

Natuurlijke filtering tijdens de wintermaanden

Wanneer je het wintersysteem activeert, treedt de plantenfilter in werking. Door een kleine watercirculatie en een moerasfilter blijft het water helder.

Klassieke zwembadfiltering in het hoogseizoen

In de zomerperiode wanneer het begint te kriebelen om je zwembroek aan te trekken, wordt de hybride zwemvijver verdeeld in een natuurlijk zwembad en een vijver. Het deel waarin je zwemt en het plantenfiltersysteem worden automatisch van elkaar gescheiden.

Dat heeft als voordeel dat je het water in het zwemgedeelte probleemloos kan verwarmen zonder daarbij schade aan te brengen aan de planten in je natuurlijke filtersysteem. Door een constante maar trage watercirculatie kunnen algen of biofilm zich niet vestigen en blijft het water het hele jaar door helder.

De voordelen van een hybride zwemvijver

Geen onderhoudsproducten nodig

Net zoals bij een natuurlijke heb je in een hybride zwemvijver geen producten nodig om het water te ontsmetten. Zeer interessant als je bekommerd bent om de ecologische impact van dit soort producten, maar het speelt ook zeker mee in de onderhoudskosten. Daarnaast is het een extra troef als je bijvoorbeeld allergisch bent aan chloor.

Een hybride zwemvijver is onderhoudsvriendelijk

Door een constante watercirculatie blijft je zwemvijver proper.

Natuurlijke filtering

Tijdens de wintermaanden geniet je optimaal van een natuurlijke filtering, net als bij een gewone natuurlijke zwemvijver.

Verwarmbaar

Doordat het zwemgedeelte en de plantenfilter fysiek van elkaar gescheiden worden in het zwemseizoen, kan je het het zwemgedeelte probleemloos verwarmen. Bij een klassieke natuurlijke zwemvijver kan dit slechts zeer beperkte om geen schade toe te brengen aan de fauna en flora.

Hybride zwemvijver, de nadelen

Duurder dan een biologische zwemvijver

Omdat je zowel het natuurlijke filtersysteem als het mechanische van een zwembad moet voorzien, valt de aanleg van een hybride vijver duurder uit.

Minder ecologisch dan een natuurlijke zwemvijver

Hoewel je in het winter de reiniging overlaat aan de planten, zal je tijdens het zomerseizoen het bad filteren met een mechanisch systeem. In dat opzicht is een natuurlijke zwemvijver absoluut nog altijd een betere keuze dan een hybride pool. Maar dat is uiteraard louter onze mening.

Prijs hybride zwemvijver

Vraag via onderstaand formulier meer informatie en prijzen op bij aanbieders van zwemvijvers in jouw buurt. Gratis én vrijblijvend!