Is houten speelgoed altijd beter?

De stoffen die in speelgoed zitten en hun effecten, daar word je niet vrolijk van… PVC is overigens niet enkel ongezond voor je kind, maar de productie ervan is ook een aanslag op het milieu. Houten speelgoed dan maar! Dat is sowieso veel gezonder, al was het maar omdat het productieproces een pak minder milieubelastend is. Maar is speelgoed in hout sowieso goed? Zit je altijd safe met houten speelgoed? Er zijn enkele aandachtspunten waarop je kunt letten bij de aanschaf van houten speelgoed.

Koop speelgoed in massief hout

Veel puzzels en anderen houten speelgoed zijn verlijmd. Soms zijn er natuurlijke lijmen gebruikt en is er dus geen probleem. Helaas zit ons “gezonde” houten speelgoed meestal vol lijmen die formaldehyde bevatten, een kankerverwekkende stof. Als je massief houten speelgoed koopt, of speelgoed dat met schroefjes gemonteerd is, bent je zeker dat er geen ongezonde lijmen in verwerkt zijn.

Koop speelgoed dat niet is beschilderd

Hetzelfde geldt voor de verf. Heel wat houten speelgoed is beschilderd. Veel ouders denken dat ze met houten speelgoed de gevaren van plastic speelgoed omzeilen, maar helaas zit in de verf waarmee het hout beschilderd is vaak lood of andere zware metalen. Kies daarom voor onbehandeld hout of hout dat bewerkt is met een natuurlijke was. 

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)