Is ketchup gezond? En zijn er alternatieven?

Bij ketchup denk je waarschijnlijk meteen aan een Amerikaanse tomatenketchup, die je wereldwijd overal tegenkomt. Oorspronkelijk is ketchup noch Amerikaans, noch bereid van tomaten. Ketchup is afgeleid van een Chinese vissaus: ke-tsiap genaamd. Noord-Europese zeelieden brachten die in vroeger tijden mee naar huis, waar men er eigen varianten mee maakte. Tegenwoordig kennen we ketchup voornamelijk als tomatenketchup, met tomaten, zout, azijn, specerijen en (heel) veel suiker. Is ketchup gezond? Niet echt, dus. Maar er bestaan alternatieven. Maak kennis met een pure tomatenketchup die wél gezond is: Curtice Brothers.

Ketchup gezond of zelfs gezonder dan tomaat… mits je de additieven weglaat

Goede tomatenketchup bevat veel – opneembare – lycopeen. Lycopeen is de kleurstof die tomaten rood maakt én een zeer belangrijke antioxidant. Normaal gesproken kan ons lichaam lycopeen uit tomaten niet goed opnemen, omdat dit stofje in de celwanden van tomaten zit en wij die moeilijk kunnen verteren. Wanneer we tomaten verwarmen, gaan deze celwanden kapot en kan ons lichaam de lycopeen wél opnemen. Zodoende is tomatensoep, tomatensap, tomatenpuree en tomatenketchup gezonder dan verse tomaten. Tenzij je er natuurlijk nog allerlei extra ingrediënten aan gaat toevoegen, zoals suiker, (te) veel zout en smaakversterkers. Daar loopt het meestal mis.

Wat maakt de conventionele tomatenketchup ongezond?

De meeste tomatenketchups bevatten bijna altijd de volgende combinatie van ingrediënten: 

  • Tomaten uit concentraat (is OK. Als tomaten zijn verhit, komt het gezonde lycopeen vrij)
  • Suiker is in vrijwel alle varianten het tweede ingrediënt, wat kan oplopen tot 50 suikerklontjes per fles!
  • Azijn hoort in tomatenketchup, maar is vaak van een goedkope soort of brandewijn-azijn.
  • Zout staat vaak op de vierde plek in een ingrediënten lijstje, wat vaak (te) veel zout betekent.
  • Specerijen hoeven niet bij naam genoemd te worden, wat veel fabrikanten dan ook niet doen. 
  • Smaakversterkers kunnen zijn toegevoegd, zoals Ve-tsin, en geur en kleurstoffen.

Het geheim van traditionele Tomato Ketchup: vers, rijp, puur

In 1868 openden de broers Simeon en Edgar Curtice een kleine kruidenierswinkel in Rochester, New York, waar zij vers fruit en groenten verkochten. Al snel begonnen ze sauzen en specerijen te ontwikkelen met de verse producten uit hun winkel en creëerden ze het recept voor hun beroemde Tomato Ketchup, waarvan werd gezegd dat het de rijke smaak had van verse, rijpe tomaten in een fles. Helaas verdween dit merk rond 1940, evenals de gegevens over het originele recept. Tot in 2015 een groep vrienden besloot om dit merk een nieuw leven in te blazen, uit onvrede over de muffe verwerkte industriële ketchup die ze tijdens hun reizen overal tegenkwamen. Zij creëerden vervolgens geen gewone tomatenketchup, maar een wereldsaus met een ziel, onder de naam Curtice Brothers.

Bio ketchup van Curtice Brothers bestaat uit 77% VERSE tomaten

Het belangrijkste ingrediënt in de bio tomatenketchup van Curtice Brothers zijn de 77% verse tomaten. De ketchup is verrijkt met balsamicoazijn, appel, ui, steranijs, kaneel, gember, knoflook, mosterdzaad en witte peper. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van verse producten, afkomstig van lokale Toscaanse gecertificeerde biologische boerderijen. De ketchup bevat ongeveer 50% minder suiker en zout dan zijn industriële tegenhangers.

Koken met ketchup: Sweet Potato Fries met Spiced Ketchup dip

Als je van frietjes houdt, zul je dol zijn op dit Sweet Potato Fries met Spiced Ketchup Dip-recept.

INGREDIENTEN Frietjes:

1 grote zoete aardappel, in reepjes gesneden
 verse peterselie
1 theelepel gedroogde oregano
½ theelepel zout

INGREDIENTEN Dipsaus:

2 el Curtice Brothers Ketchup
1 eetlepel Mayonaise
1 theelepel gehakte rode uien
½ tl zwarte peper

INSTRUCTIES:

Frituur de reepjes zoete aardappel ongeveer 4-5 minuten of tot ze goudbruin zijn. Leg ze in een kom en breng op smaak met zout, peterselie en oregano. Meng de ingrediënten van de dipsaus in een aparte kom. Garneer met wat peterselie. Enjoy!

Bron: Amanvida