Je woning gezond isoleren, enkele mogelijkheden
Je woning isoleren is belangrijk. Niet alleen om de stookkosten binnen de perken te houden, ook om een gezond binnenklimaat te bekomen. Maar, het is niet alleen belangrijk dát je de woning isoleert, ook hoe en met welke materialen je dat doet, is van belang. Veel traditionele isolatiematerialen bevatten schadelijke stoffen die onze gezondheid en het milieu negatief kunnen beïnvloeden. We zetten daarom enkele natuurlijke en gezonde isolatiematerialen op een rijtje.
Voor we enkele materialen van naderbij gaan bekijken willen we benadrukken dat dampopen bouwen zeer belangrijk is. Dit wil zeggen dat overtollig vocht binnenin de woning makkelijk naar buiten kan. En dat terwijl het gebouw toch luchtdicht is. Daarbij speelt de isolatie een zeer grote rol. We gaan er hier niet te veel woorden aan vuil maken. Voor meer info over dampopen bouwen verwijzen we je graag naar een artikel op www.gezondverstandig.be/dampopen-bouwen.
Vlaswol
Vlaswol wordt gemaakt uit het restmateriaal van de productie van linnen. Van de plant gaat eigenlijk helemaal niets verloren. Naast linnen en vlaswol wordt er ook lijnzaadolie uit gewonnen. De korte, lichte en stevige vlasvezels zijn een uitstekend materiaal om isolatieproducten mee te maken. De vezels worden gebonden en door toevoegingen van ammoniumfosfaat en boriumzouten schimmelwerend en brandvertragend gemaakt. Het materiaal is volledig herbruikbaar. De hoge warmteopslagcapaciteit zorgt voor een aangenaam klimaat in de woning, zowel in de zomer als in de winter. Bij een hoge luchtvochtigheid binnenin de woning absorberen de vezels het vocht, en ze laten het weer los wanneer de luchtvochtigheid binnen aan de lage kant is. Het eindproduct is verkrijgbaar in de vorm van dekens of platen.
Hennep
Nog altijd denken mensen bij het horen van het woord hennep alleen maar aan marihuana. Drugs! Hennep is echter veel meer dan dat. Zo is de wol die van de vezels van de hennepplant gemaakt wordt een uitstekend isolatiemateriaal. Na het binden van de vezels wordt het materiaal geïmpregneerd met ammoniumfosfaat en boriumzouten, die ervoor zorgen dat het schimmelwerend en brandvertragend wordt.
Naast het feit dat het zeer goede thermische en akoestische resultaten kan voorleggen, heeft hennep als belangrijk voordeel dat het volledig recycleerbaar is en niet irriterend voor longen of de huid. Het is tevens een goed vochtregulerend materiaal. We moeten dat wel meteen nuanceren: in zeer vochtige ruimtes is hennep niet het meest ideale isolatiemateriaal. Wanneer u het dus in bijvoorbeeld de kelder zou willen gebruiken, dan is het plaatsen van een dampscherm noodzakelijk. Hennep isolatie is verkrijgbaar in platen en in dekens.
Kurk
Kurk is een multifunctionele isolator. Je kan het gebruiken voor vloer-, spouw- en dakisolatie. Dat komt omdat ze zowel als korrel of platen beschikbaar is. Kurk is ook betrouwbaar tegen vocht en rottingsverschijnselen. Het is dus uitermate geschikt voor de isolatie van je badkamer of keuken. Een vaak onderschat voordeel is de weerbaarheid tegen termieten en muizen. Omdat kurk voor deze diertjes niet aantrekkelijk is, zal je ook gespaard blijven van dit nadeel. Daarnaast is kurk zeer brandwerend en uitzonderlijk geluidswerend. Het is dus geen toeval dat kurk vaak gebruikt wordt in opnamestudio’s. Kurk moet zelden vervangen worden omdat de kwaliteit er nauwelijks op achteruit gaat.
Papiervlokken
Papiervlokken worden gemaakt van krantenpapier. Ze worden volledig fijngemalen en behandeld met een brandvertragende vloeistof. Hiermee is het zelfs beter bestand tegen brand dan glas- of steenwol. Dat komt door de hoge concentratie cellulose en boorzouten in de vezels. Boorzouten hebben trouwens nog een ander nut. Ze zorgen er namelijk voor dat de isolatie steeds schimmelvrij blijft. Voor warmte-isolatie moeten papiervlokken ook zeker niet onderdoen voor andere producten. Muzieklokalen worden vaak geïsoleerd met dit materiaal. Dat bewijst dan weer de akoestische kwaliteiten. Ten slotte is het ook een heel goedkope isolator. Omdat het gerecycleerd krantenpapier is, geeft het ineens een tweede leven aan papier.
In een dak met veel balken zie je al snel een probleem met isolatie. Wanneer je met platen werkt, moet alles perfect afgemeten zijn om kieren en koudebruggen te voorkomen. En dat is niet altijd even eenvoudig. Bij papiervlokken heb je dit probleem niet. De vlokken worden gewoon ingeblazen.
Stro
Over het algemeen is is stro een goede budgetvriendelijke groene isolator. Het heeft sterke eigenschappen op het gebied van warmtebehoud. Ook op akoestisch vlak doet u er goed aan om te isoleren met stro.
Stro wordt al veel ingezet in aardbevingsgevoelige regio’s omdat het schokdempend werkt. Het is een restproduct uit de landbouw, wat het op en top duurzaam maakt. Door de verschillende behandelingen die het stro heeft ondergaan, hoeft u ook niet bang te zijn voor brandgevaar. Maar let op, dit geldt natuurlijk enkel voor stro dat reeds bewerkt is. Misschien dacht u ook dat stro aantrekkelijk was voor ongedierte. Niets is minder waar. Door het hoge cellulosegehalte zijn er amper voedingsstoffen in te vinden. Hooikoortspatiënten hoeven zich ook geen zorgen te maken. Door het verwerkingsproces is er helemaal geen risico op pollen en dergelijke.
Houtvezels
Isoleren met houtvezels of houtwol is de laatste jaren in trek, en dat heeft zo zijn redenen. Het is ecologisch verantwoord en heeft een goede warmtecapaciteit. Houtvezel heeft als eigenschap dat vocht heel goed gereguleerd kan worden. Het vocht wordt tijdens vochtige momenten goed vastgehouden en tijdens drogere momenten weer losgelaten. Deze vochtregulerende werking kan vooral erg van pas komen in ruimtes waar de luchtvochtigheid erg wisselvallig is, zoals in badkamers of sauna’s. Ook beschermt houtvezel goed tegen tocht, geluid, stof en wind.
Hout heeft van nature al schimmelwerende eigenschappen. Deze werking wordt tijdens de productie van het isolatiemateriaal verbeterd, waardoor de panelen goed schimmelvrij kunnen blijven.
Moeten er voor houtvezels dan geen bomen gekapt worden? Ja en nee. De meeste bedrijven maken handig gebruik van natuurlijk omgevallen bomen. Uiteraard kan dit op zichzelf niet genoeg zijn om de houtvezelproductie te dragen. Er wordt dus ook aan systematische houtkap gedaan. In veel gevallen worden er wel nog nieuwe bomen aangeplant. Om de houtvezels brandwerend te maken worden er soms ook ammoniumfosfaten toegevoegd. Deze ingreep is dan weer niet zo ecologisch verantwoord.
Schapenwol
Schapenwol biedt vele voordelen en is uniek. Het is een hoogwaardige dierlijke vezel die uw huis op meer dan een vlak bescherming biedt. Naast een uitstekend niveau van warmtebehoud is het akoestisch ook zeer interessant. Het is tevens een goede vochtregulator die tot 30% van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen. Daarbovenop neemt schapenwol schadelijke stoffen in het huis op, wat de lucht dan ook nog eens veel gezonder maakt. Als laatste kan het ook nog eens dampopen gebruikt worden, zonder damprem. Op het eerste zicht dus echt wel een topper…
Maar, alles komt met een prijs. Schapenwol is een heel duurzaam materiaal dat talloze voordelen biedt als isolator. Het gaat wel gepaard met een vrij dure aanschafprijs in vergelijking met andere (duurzame) isolatiematerialen. Er is uiteraard nog een ethisch aspect dat we niet uit het oog mogen verliezen. Schapen hoeven uiteraard niet geslacht te worden voor hun wol, maar ze leven anderzijds ook niet in de vrije natuur. Schapenwol is duurzaamheid op zijn best, maar het komt met een prijs, die niet louter financieel is.
Op zoek naar info en prijzen voor jouw isolatie?
Dan kan je best eens je licht opsteken bij verschillende aanbieders bij jouw in de buurt.
Dat kan makkelijk, vrijblijvend én volledig gratis via onderstaande formulieren (opgelet: een apart formulier voor België en Nederland).