wat is kaleien
|

Kaleien buitenmuur, is het iets voor jou?

Als je je woning in een nieuw kleedje wil steken én tegelijk de gevels beschermen tegen weer en wind, dan is het kaleien van je buitenmuur absoluut een goede keuze. We gaan in dit artikel even in om wat kaleien precies is en wat de voordelen en eventuele nadelen zijn.

Wat is kaleien?

Kaleien is het afwerken van je gevel met een dunne kalklaag. Oorspronkelijk werd dit vooral op buitenmuren (van stallen en boerderijen) gedaan om ze te beschermen tegen weer en wind. De authentieke uitstraling zorgt er echter voor dat de techniek ook steeds vaker op binnenmuren wordt toegepast.

Hoewel oorspronkelijk eerder landelijke woningen voorzien werden van een laagje kalei, vooral om het authentieke en nostalgische karakter te versterken, zien we nu steeds vaker dat ook eigenaars van een moderne woning kaleien als een extra finishing touch zien.

Wat zijn de voordelen van kaleien buitenmuur

Als je ervoor kiest om je gevel te kaleien dan heeft dan niet alleen een impact op de uitstraling van je woning, je geeft je buitenmuur ook een extra bescherming. En dat op een natuurlijke manier! Twee vliegen in één klap dus!

Bescherming tegen weersinvloeden

Dé reden waarom oorspronkelijk boerderijen en stallen werden gekaleid, was om de muren te beschermen tegen vocht en allerhande weersomstandigheden. Dat geldt dus ook voor jouw woning als je je buitenmuur gaat kaleien. Hij zal veel beter beschermd zijn tegen regen, hagel, … maar ook tegen hitte en droogte.

Je gevel is het hele jaar door beschermd tegen allerhande weersinvloeden.

De muur blijft ademend

Bij bescherming denken mensen vaak dat er een hermetische laag op komt zodat er niets meer door kan. Dat is bij kaleien niet het geval. De muur blijft ademen. Voor een goede en gezonde woning is het namelijk erg belangrijk dat ze dampopen gebouwd is.

Het kaleien van de gevel zorgt ervoor dat het dampopen karakter van je woning behouden blijft. Toch wanneer je ook de binnenzijde van de muur op een dampopen manier behandelt, bijvoorbeeld met kalei of leem.

Schimmelwerend

Het feit dat de muur dampopen blijft zorgt ervoor dat schimmel geen kans krijgt. En dat is belangrijk in een gezonde woning. Vocht dat in de muur blijft zitten kan namelijk zorgen voor de aangroei van schimmels. Schimmels in je woning kunnen zorgen voor schade aan de woning, maar ook voor problemen met je gezondheid.

Prachtig resultaat

Nu moeten we het toch nog even over het esthetische van kalei hebben, want dat is voor velen toch nog steeds het belangrijkste voordeel én de reden waarom ze kiezen om hun buitenmuur te kaleien.

Past bij elke stijl

Nadelen van kaleien buitenmuur

Zelf kaleien is niet eenvoudig

We hebben even moeten zoeken naar nadelen van kaleien en het enige dat we hebben kunnen vinden, is dat zelf kaleien niet eenvoudig is.

Als je een goed resultaat wil, laat je het best uitvoeren door een ervaren vakman. Vraag dan ook zeker referenties, zodat je zeker weet dat je met de juiste kaleischilder in zee gaat.

Hoeveel kost het kaleien van een gevel?

Wat is de prijs van je gevel kaleien? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld:

  • is je gevel schoon
  • zijn er reparaties nodig?
  • hoe groot is de gevel?

Om je een algemeen idee te geven, kan je ervan uitgaan dat je buitengevel kaleien tussen de 25 à 35 euro per vierkante meter kost.

Voor concrete info en een prijs op jouw maat, steek je best je licht op bij meerdere vakmannen. Informeer daarbij ook zeker naar de nodige referenties.

Via dit formulier kan je in één beweging meerdere offertes opvragen, helemaal vrijblijvend en gratis.

Conclusie: buitenmuur kaleien, een duurzame en betaalbare oplossing

Je buitenmuur kaleien zorgt op een zeer budgetvriendelijke manier voor een:

  • uitstekende bescherming van je woning
  • een gezonde woning
  • een prachtig uitzicht, zowel bij moderne als landelijke woningen

BEN JE ZELF EEN KALEISCHILDER?

Ben jij zelf een aanbieder en wil je graag meer en betere klanten binnenhalen? Laat dan vrijblijvend hier je gegevens achter.

Vergelijkbare berichten