Kunststof kozijnen houtlook, het beste van twee werelden

Je houdt van het uitzicht van houten kozijnen? Da’s helemaal terecht, want ze stralen een degelijkheid en charme uit. Zeker wanneer je een eerder landelijke woning hebt, komen ze helemaal tot hun recht. Helaas zijn er aan hout ook wel wat nadelen verbonden. Gelukkig kan je ook kiezen voor kunststof kozijnen met houtlook. Dan zien je kozijnen er even authentiek uit als houten ramen, terwijl je toch geniet van de voordelen van kunststof.

Waaruit bestaan kunststof kozijnen met houtlook?

De basis: kunststof kozijn

De kunststof kozijnen worden in de eerste plaats hetzelfde gemaakt als elk ander kunststof kozijn: van polyvinylchloride, of kortweg PVC.

Ze zijn enorm populair. Enerzijds door de interessante prijs/kwaliteitsverhouding en anderzijds door het feit dat ze in elke gewenste vorm en kleur te maken zijn. En dus ook met houtlook.

Afwerking in houtstructuur

De houtlook wordt verkregen door de kunststof profielen te omhullen met een folie die voorzien is van de houtstructuur. Doordat de folie op het profiel wordt gesmolten komt hij er zeer strak op te zitten en bestaat er ook geen gevaar dat hij zou loskomen.

Bijkomend voordeel van deze folie: de kozijnen hebben een extra beschermlaag tegen allerhande weersinvloeden.

Nadelen houten kozijnen

Veel (duur) onderhoud nodig

Houten kozijnen moet je ruwweg om de drie jaar herschilderen. Dat betekent: de kozijnen schoonmaken, afschuren, het stof verwijderen, schilderen. En vaak moet er nog een tweede laag op. Dat maakt dat houten kozijnen een doorlopende kostenpost zijn waarin je bovendien ook nog eens flink wat werk moet stoppen.

Hout leeft

Omdat hout een levend materiaal is, zal het naargelang de luchtvochtigheid zich anders gedragen. Bij vochtig weer zet het uit, bij droog weer krimpt het.

Dat heeft onder andere deze gevolgen:

  • ramen soms moeilijk te openen of te sluiten
  • sloten en sluitwerk passen soms niet goed meer
  • kozijnen trekken krom waardoor ze niet goed meer afsluiten

Dan maar kunststof met houtlook

Voordelen kunststof kozijnen houtlook

Onderhoudsarm

Kunststof kozijnen vergen zeer weinig tot geen onderhoud. Waar je bij houten kozijnen het hout moet beschermen tegen regen, vocht, schimmel, houtrot, … Is bij een een kunststof kozijn af en toe een keertje schoonmaken voldoende. That’s it!

Schilderen is niet nodig

Een zeer belangrijk voordeel tegenover houten kozijnen is dat je kunststof kozijnen niet hoeft te schilderen. Bij houten kozijnen dient dit regelmatig te gebeuren. Door te kiezen voor kunststof bespaar je dus niet alleen heel wat tijd en moeite, maar ook een flink wat geld. Want de verf (of de schilder als je de schilderwerken laat uitvoeren) is een steeds terugkerende kost.

Lange levensduur

Kunststof kozijnen hadden vroeger het imago dat ze snel zouden verslijten en in geen tijd niet meer mooi zouden zijn. In de begindagen stond alles inderdaad nog niet zo op punt. Gelukkig zijn de materialen en behandelingen flink in de goede richting geëvolueerd. Kunststof kozijn hebben de dag van vandaag een erg lange levensduur. Je kan toch uitgaan van zo’n 50 jaar.

Energiebesparend

Net zoals de huidige aluminium en houten ramen zijn de moderne kunststof kozijnen voorzien van een dubbele hoogrendementsbeglazing. Daardoor ben je zeker van een optimale thermische isolatie. En dat vertaalt zich dan weer in een goedkopere energiefactuur.

Geluidswerend

Naast een goede warmte-isolatie, zorgen kunststof kozijnen er ook voor dat storende geluiden worden buiten gehouden. Woon je bijvoorbeeld aan een drukke straat? De eigenschappen met betrekking tot geluidsisolatie zorgen ervoor dat je daar binnen nauwelijks iets van merkt.

Recyclebaar

Als kunststof kozijnen uiteindelijk versleten zijn, kan het kunststof helemaal opnieuw worden gerecycled. Kunststof kozijnen zijn dus niet alleen duurzaam als we het hebben over levensduur of hun invloed op het energieverbruik, ook op het vlak van materiaal zijn ze helemaal circulair.

Nadelen kunststof kozijnen met houtlook

Er zijn ook nadelen verbonden aan kunststof kozijnen met houtlook (eigenlijk maar één nadeel), maar laat ons eerlijk zijn: die wegen niet op tegen de nadelen van houten kozijnen.

Moeilijker schoon te maken

Net door die nerven is een kunststof kozijn met houtlook iets moeilijker schoon te maken dan een standaard kunststof kozijn. Gelukkig is het schoonmaken van kozijnen een klusje dat niet elke week hoeft te gebeuren. Dus qua nadeel valt het eigenlijk best nog mee.

Hoeveel kosten kunststof kozijnen met houtlook?

De prijs van een kunststof kozijn ligt iets hoger (zo’n 5 tot 10 %) dan bij “gewone” kunststof kozijnen. Maar, nog altijd lager dan aluminium en hout.

Voor een concrete prijs voor jouw project, vergelijk je best verschillende aanbieders. Je vraagt daarbij ook best referenties en extra informatie op. Je wil immers niet zomaar met de eerste de beste in zee gaan.

Via onderstaande links kan je makkelijk informatie opvragen bij verschillende aanbieders in jouw buurt. Makkelijk, helemaal gratis én vrijblijvend!

Opgelet, er zijn aparte links voor Nederland en België.

Klik hier als je in Nederland woont.

Woon je in België? Klik dan hier?