Waarom een kurkvloer in de badkamer een goed idee is

Een badkamervloer kiezen kan soms een lastige klus zijn. De badkamer is zonder twijfel de vochtigste kamer van het hele huis en moet tegelijkertijd ook hygiënisch blijven. Dat is niet altijd een makkelijke opgave, aangezien te veel vocht in een ruimte snel voor ongewenste schimmels kan zorgen. Met je blote voeten op een koude stenen tegelvloer staan kan snel onaangenaam aanvoelen en houten parketvloeren moeten eerst grondig behandeld worden om bestand te zijn tegen vocht. Er is echter een betere, volledig natuurlijke oplossing: kies voor een kurkvloer in de badkamer!

Is een wijndop wel geschikt als vloerbekleding?

De belangrijkste reden om te kiezen voor kurk in de badkamer is dat de kurkeik van nature verschillende harsen bevat waardoor de vloeren waterbestendig zijn en aantasting door schimmels en insecten op natuurlijke wijze vermijdt. Het materiaal is zelfs zo vochtbestendig dat het kan gebruikt worden als douchewand. Een andere reden is het gebruiksgemak. Schrob je liever niet elke dag heel de badkamer? Dat hoeft niet bij een kurkvloer. De laklaag bovenop de vloer zorgt ervoor dat de vloer van nature antistatisch is, waardoor stof ‘op de vloer’ blijft liggen en vlekken niet in de vloer kunnen trekken. Nog een reden om te kiezen voor kurk in de badkamer is het comfort. Vergeet die koude stenen vloertegels: de unieke celstructuur van kurk, die gevuld is met lucht, houdt warmte uit de omgeving goed bij, waardoor je gerust blootsvoets over de vloer kan gaan zonder tot op het bot te verkleumen. Bovendien zorgt die celstructuur er ook voor dat de vloer een grote elasticiteit heeft en het geluid goed dempt.

Is dat niet wat saai, een prikbord als vloer?

Vroeger zagen alle kurkvloeren er hetzelfde uit. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Kurkvloeren bestaan in alle stijlen en vormen, van mat tot glanzend, van een houtlook tot een steenlook, van een vloer die lijkt op parket tot een vloer die lijkt te bestaan uit tegels. Het is dus meer dan onterecht om kurk een saai bouwmateriaal te noemen. Omdat gebrande kurk aan elkaar plakt, kan je de vorm helemaal zelf bepalen, hoe uniek hij ook is. Bovendien kan je de brede waaier aan verschillende looks die kurk kan hebben perfect afstemmen op je interieur. Zo creëer je een homogene stijl in je hele woning. Het is niet omdat het materiaal anders is, dat de look & feel niet hetzelfde kunnen zijn. 

En wat met moeder natuur?

Kurkvloeren zijn niet enkel aangenaam om over te lopen en aangenaam om naar te kijken, ze zijn ook aangenaam voor je energierekening. Door de natuurlijke isolerende eigenschappen van kurk bespaar je automatisch energie. Bovendien is kurk een zeer duurzaam materiaal, aangezien de kurkeik niet moet worden gekapt en de boom gewoon doorgroeit na het oogsten van de kurk. Het wordt zelfs beter: een kurkeik die pas ontschorst is, neemt meer CO2 op dan een kurkeik mét schors. Een kurkvloer in de badkamer: van een win-winsituatie gesproken.