Kurkvloer, waarom een goede keuze?

kurkvloer

De kurkeik wordt al sinds de Griekse oudheid geroemd. Waarom? De boom kan steeds opnieuw een nieuwe bast aanmaken, waardoor de kurkeik een duurzame, onuitputtelijke bron wordt. De bekendste toepassing van kurk kennen we allemaal: het afsluitingsmateriaal van flessen wijn, schuimwijn en champagne. De productie van allerhande wijnkurken is goed voor 30% van de totale kurkproductie. Maar wat met de overige 70%? Een kurkvloer, bijvoorbeeld. Dat leggen we je graag uit.

Toepassingen van kurk

Er zijn verschillende toepassingen te onderscheiden wanneer men kurk gaat gebruiken. De toepassingen kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën: ongebrande en gebrande kurk. Ongebrande kurk is kurk die wordt samengeperst in allerlei vormen als blokken of cylinders met een bepaalde densiteit en gewicht. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn wijndoppen, (onder)vloeren en schoenzolen. Gebrande kurk is kurk die wordt verhit met stoom en vervolgens toeneemt in volume en aan elkaar kleeft. Daarna wordt de kurk versneden in panelen of vermalen tot korrels. Gebrande kurk is donkerder van kleur en wordt onder andere gebruikt als isolatie, maar er zijn veel meer toepassingen mogelijk, denk maar aan onderleggers en placemats

Kurkvloer: ecologisch, meer dan logisch

De belangrijkste reden hebben we al gegeven: kurk is enorm duurzaam en hernieuwbaar. De kurkeik is een godsgeschenk als het aankomt op natuurlijke materialenproductie, aangezien de boom niet geveld moet worden om kurk te oogsten. Dat betekent dat ge grond niet erodeert en woestijnvorming tegenhoudt. Bovendien nemen ontschorste kurkeiken méér CO2 op dan eiken met schors, waardoor het zelfs beter is om de bomen te ontdoen van hun schors. Een duurzame win-winsituatie pur sang. 

Beheerser van de vier elementen

Daar stoppen de positieve eigenschappen echter niet. Als we meer willen weten over waarom kurk gebruiken een goed idee is, moeten we er gedetailleerder naar kijken. Dat is best letterlijk te nemen, want de positieve eigenschappen van kurk zijn te vinden in de elementenopbouw. Kurk bestaat grotendeels uit elementen die gevuld zijn met lucht. Die lucht zorgt ervoor dat kurk aangenaam en warm aanvoelt en geluiden en trillingen absorbeert. Dat maakt kurk een ideaal isolerend materiaal, dat bovendien ook een grote elasticiteit heeft. Je kan dus probleemloos zware objecten op de kurkvloer plaatsen, zonder dat er kringen op de vloer komen.

Een kurkvloer is niet enkel isolerend en elastisch, maar ook vochtbestendig en brandwerend. Zo krijgen schimmels geen kans en kan in het slechtste geval een brand minder snel uitbreken. Daarbovenop zorgt een beschermende laklaag op de vloeren voor een antistatisch effect, waardoor stof en vuil niet in de vloer trekken. Dat maakt schoonmaken een makkelijk en praktisch karweitje. Samengevat, de vier hoofdelementen aarde, lucht, vuur en water zijn onlosmakelijk verbonden met kurk. En dat allemaal in positieve zin.

Het vijfde element: schoonheid

Gautama Boeddha stelde destijds dat de fysieke wereld bestaat uit slechts vier basiselementen. Wij doen er graag nog eentje bij: schoonheid. Een kurkvloer beheerst niet alleen aarde (antistatisch), lucht (elementenopbouw), vuur (brandwerend) en water (vochtbestendig), maar is bovendien ook nog aangenaam om naar te kijken. De mogelijkheden zijn ook bijna eindeloos: kurkvloeren kunnen zowel een industriële als een houtlook hebben, ze kunnen mat of glanzend gemaakt worden en zijn beschikbaar in verschillende maten en vormen. Ga je voor een volledige vloer uit één plaat, een tegellook of liever een vloer die aanvoelt als parketvloer? Het kan allemaal met kurk!