Laadpaal bij je huis laten plaatsen, hierop moet je letten

Heb je een elektrische wagen, of ben je van plan er een te kopen? Dan is de kans groot dat je een een laadpaal bij je huis wil laten plaatsen. Het aanbod van laadpalen is inmiddels al flink gegroeid. Daarom wat uitleg over het hoe en waarom van laadpalen en waar je zoal op moet letten als je er een aanschaft.

Heb ik een laadpaal nodig?

Een van de belangrijkste vragen om mee te starten is misschien wel: Heb ik een laadpaal nodig voor mijn elektrische wagen. Het antwoord: neen, niet per se.

Publieke laadpaal

Je kan je elektrische auto bijvoorbeeld opladen aan een publieke laadpaal. Het probleem is echter dat er dan al een laadpaal bij je in de buurt moet zijn, waar je makkelijk toegang toe hebt.

Een tweede argument zit hem in het financiële aspect. Je auto opladen aan publiek laadpunt kost doorgaans flink wat meer dan wanneer je hem thuis oplaadt. Dat kan makkelijk vier keer duurder zijn. Ons advies is dan ook om de publieke laadpalen enkel te gebruiken wanneer het niet anders kan.

In het stopcontact

Je kan je elektrische auto ook opladen via een gewoon stopcontact. Via een speciaal daarvoor voorzien adapter, sluit je de auto aan op gelijk welk stopcontact in je woning.

Toch zijn er belangrijke bedenkingen te maken, met betrekking tot

  • (brand)veiligheid: een laadpaal zit op een aparte kring. Daardoor wordt overbelasting en gevaar voor brand tot een absoluut minimum beperkt
  • snelheid van laden: een laadpaal zorgt voor een veel snellere lading van je elektrische wagen dat een klassiek stopcontact.

Voordelen van een laadpaal bij je huis

Er zijn enkele belangrijke voordelen van een eigen laadpaal op te sommen:

  • je bent niet afhankelijk van een laadpaal in je buurt
  • je kan je wagen sneller opladen dan via een gewoon stopcontact
  • het opladen gebeurt veiliger en betrouwbaarder

Welke soorten laadpalen bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten laadpalen. De laadpalen voor bij je thuis kunnen we onderverdelen volgens verschillende categorieën. Zo kunnen we een verdeling maken volgens laadvermogen of volgens laadsnelheid. We kunnen ook een onderscheid maken tussen een gewone laadpaal en een slimme laadpaal. En er bestaan ook laadpalen met een vaste kabel of zonder een vaste kabel. We gaan nu even verder in op de verschillen.

Laadpalen volgens laadvermogen en laadsnelheid

Er zijn verschillende soorten laadvermogen bij laadpalen. De meest voorkomende vermogens zijn 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 22 kW. Hoe hoger het laadvermogen, hoe sneller de wagen is opgeladen.

Welke voor jou het meest geschikt is, zal voor een groot stuk afhangen van het type elektrische wagen dat je hebt. Er zijn elektrische wagens die maar een bepaald vermogen aankunnen. Daarnaast zal jouw elektrische installatie in de woning ook van belang zijn welke laadpaal je kan gebruiken aan je woning.

Gewone laadpaal versus slimme laadpaal

Zoals met alles tegenwoordig heb je ook bij laadpalen een gewone of een slimme versie. Na de smartphone, de smart TV, nu dus ook de smart laadpaal.

Wat is het verschil?

Laten we met het makkelijkste beginnen: de domme laadpaal (aka de gewone) stelt je in staat om je elektrische wagen op te laden. That’s it!

Een slimme laadpaal is voorzien van allerlei extra opties: het bijhouden van laadbeurten, statistieken, …

Laadpaal met vaste kabel, of zonder

Tot slot kunnen we nog een onderscheid maken tussen een laadpaal met een vaste kabel of zonder vaste kabel.

Voordelen van een laadpaal met vaste kabel:

  • gebruiksgemak: je hoeft niet steeds aan en af te koppelen

Voordelen van een laadpaal zonder vaste kabel:

  • het ziet er mooier uit: er hangt geen kabel aan
  • je hetzelfde laadpunt gebruiken voor meerdere types elektrische wagens

Is een laadpaal altijd een paal?

We blijven het hardnekkig een laadpaal noemen, maar is een laadpaal altijd een paal?

Neen, in de meeste gevallen is het gewoon een bakje dat aan je muur hangt.

Laadpaal thuis kosten

Je wil dus een laadpaal kopen, maar hoeveel kost een laadpaal nu eigenlijk? Dat hangt van verschillende factoren af. Het laadvermogen speelt zeker mee, de diverse merken hanteren ook verschillende prijzen.

Als je een laadpaal bij je huis wil laten installeren, dan is de beste raad die we kunnen geven: vraag eens bij meerdere installateurs van laadpalen in jouw regio informatie op en vergelijk!

Je kan door hieronder in één beweging informatie en prijzen van laadpalen opvragen bij meerdere aanbieders tegelijk. Gratis én vrijblijvend!

Een gedachte over “Laadpaal bij je huis laten plaatsen, hierop moet je letten

Reacties zijn gesloten.