Een linoleum vloer is uitermate onderhoudsarm, duurzaam én natuurlijk

Een linoleum vloer biedt vele voordelen. Het is gezond, makkelijk te onderhouden en gaat lang mee. Daarbovenop is het een volledig natuurlijk product en dus ecologisch verantwoord. Het aanbod aan linoleumvloeren is groot en gevarieerd. Afhankelijk van je keuze is het toch nuttig om vakmensen in te schakelen voor het plaatsen van de vloer.

Waaruit bestaat linoleum?

Linoleum wordt nog altijd vaak als synthetisch product gezien, maar niets is minder waar! Het hoofdbestanddeel, waar het eveneens naar vernoemd is, lijnolie (lat. oleum lini) is afkomstig uit de natuur. En ook alle andere bestanddelen zijn natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar. Om linoleum te maken wordt een mengeling van lijnolie, hout- en kurkmeel, natuurhars, kalksteenmeel en andere minerale vulstoffen, en natuurlijke kleurstoffen op een weefseldrager uit jute gekalanderd. De vloerbedekking bestaat in verschillende vormen, bijvoorbeeld in tegelformaat, met een kliksysteem op MDF, als sportlinoleum en er is zelfs linoleum voor meubeloppervlaktes.

Gezonde bodembedekking

Linoleum bevat geen oplosmiddelen, weekmakers en andere bedenkelijke giftige stoffen. Dat maakt het een gezonde vloerbedekking. Op basis van zijn bestanddelen kan linoleum zonder twijfel ecologisch genoemd worden. In die zin zouden ook voor het vastplakken en de nazorg ecologische producten gebruikt moeten worden. Om linoleum op grote oppervlaktes vast te plakken is een kleefmiddel op basis van natuurhars een uitstekende keuze.

Fabrikanten bieden al voorgemaakte linoleum in lagen, meestal met een watergebaseerde finish, die op de linoleumvloer is afgestemd en het oppervlakte duurzaam beschermt. De vloer hoeft dan na het plaatsen niet meer behandeld te worden. Als de linoleum door de fabrikant nog niet behandeld is, kan de vloer na het leggen behandeld worden met een harde wax of olie.

Wat zijn de eigenschappen van linoleum?

Linoleum heeft weliswaar optisch een dieptestructuur, het oppervlakte is echter glad. Daardoor is het bijzonder hygiënisch en makkelijk te onderhouden. Stof en mijten kunnen zich niet hechten. Linoleum remt bovendien het groeien van bacteriën en is daardoor ook op vlak van gezondheid de beste keuze. De uitstraling van een linoleum vloerbedekking is niet koel of steriel, integendeel, afhankelijk van de gekozen kleur kan het een zeer warme en gezellige uitstraling hebben. Aangezien het materiaal ook bestendig is tegen vetten, olie, chemicaliën en verdunde zuren, kan linoleum op veel verschillende plaatsen in het huis gebruikt worden.

Als elastische bodembedekking met een warm oppervlak voelt linoleum aangenaam aan om over te stappen. In tegenstelling tot kurkvloer is linoleum zonder beperkingen met vloerverwarming te combineren. Overigens gaan linoleumvloeren lang mee en de slijtage doorheen de jaren is miniem.

Linoleum leggen

Een linoleumvloer kan best door een vakman gelegd worden. Ervaring en de geschikte werktuigen zijn cruciaal. De linoleumstroken moeten niet alleen op maat gesneden en vastgekleefd worden, maar ook geplet en eventueel aan de naden met behulp van lasdraden afgesloten worden.

Eenvoudiger is het leggen van linoleum in een kliksysteem, dat ook voor doe-het-zelvers geschikt is. Het linoleum is dan vaak al op een MDF-plaat vastgekleefd en moet alleen nog maar precies afgemeten en gelegd worden.

Het kan gebeuren dat er afhankelijk van het gebruikte product een geelachtige glans op de vloer komt na het leggen. Dat is de zogenaamde droogkamerfilm, een laagje geoxideerde lijnolie. Dat laagje gaat snel weer weg wanneer de vloer aan zonlicht wordt blootgesteld.

Een gedachte over “Een linoleum vloer is uitermate onderhoudsarm, duurzaam én natuurlijk

Reacties zijn gesloten.