Wat is luchtzuiverende verf en hoe werkt het?

Je voorgevel opsmukken met een nieuwe laag verf en tegelijk de buitenlucht zuiveren? Het klinkt haast onmogelijk, maar het kan. Luchtzuiverende gevelverf wordt ook wel fotokatalytische verf genoemd en heeft heel wat voordelen. Maar hoe werkt dit allemaal? Het antwoord is simpel: chemie.

Om te begrijpen wat fotokatalyse juist inhoudt, is het belangrijk om te weten wat deze term betekent. Een stof (de katalysator) veroorzaakt door het licht (foto) een chemische reactie, waarna de katalysator terugkeert naar zijn oorspronkelijke toestand. Het bekendste voorbeeld van fotokatalyse is de fotosynthese bij planten, het omzetten van daglicht in o.a. zuurstof.

100% ecologische

Het allerbelangrijkste voordeel voor mens en milieu is dat de verf ecologisch is. Dat betekent: geen weekmakers, geen oplosmiddelen en geen andere ongezonde stoffen. Bovendien zijn er nog veel andere voordelen aan fotokatalytische verf, zoals werkingsstoffen met speciale pigmenten en bindmiddelen op nanogrootte (kieselsol en waterglas) die schadelijke gassen en geuren in de lucht drastisch verminderen. De stoffen kunnen reageren op uitlaatgassen en industriële uitstootgassen en ze omzetten in koolstofdioxide en water. Dat betekent dat deze soort verf ideaal is voor mensen die wonen in drukke stadscentra of nabij industrieterreinen, omdat ze helpt om de luchtvervuiling in de gehele regio te helpen verminderen. Dat zijn twee vliegen in één klap!

Luchtzuiverende verf is ook gewoon goede verf

Verder heeft deze verf alle eigenschappen die je van kwalitatieve verf verwacht: ze heeft een antibacteriële werking, is bestand tegen weer en wind, is schimmel- en algenwerend, zuurbestendig en UV-stabiel. Doordat de verf alkalisch is, veroorzaakt ze ook geen toxische gassen bij brand. Bovendien is het een universele muurverf, die zowel kan dienen voor zuigende als niet zuigende ondergronden kan gebruikt worden. 

Luchtzuiverende verf kopen

Kortom, een nieuwe laag verf op je gevel die tegelijk heel wat schadelijke stoffen uit de buitenlucht zuivert. Hoewel je met je schilderwerken het milieu niet zal redden, is het toch The best of both worlds. Wij raden alvast het Soldalan-ME gamma van KEIM aan.