Om te ploggen, moet je eerst leren lopen. Hoe start je?

2 km, 5 km, 10 km, 40 km, … Wat je doel ook is, iedereen die wil gaan hardlopen moet er ooit eens mee starten. Voor de gevorderde loper, is het makkelijker om aan te voelen wat hij aankan en hoe hij zichzelf kan verbeteren. Voor een beginneling, is dat niet zo evident. Daarom geven we enkele tips die je in het achterhoofd moet houden wanneer je je gaat voorbereiden om mee te doen aan #PlogMee

Op het einde van het artikel staan ook nog enkele boekentips, zowel voor de beginnende als voor de meer gevorderde loper.

Wees niet overmoedig

Als je jezelf niet als sportief zou bestempelen, is het belangrijk om niet meteen tien kilometer te willen lopen. Zelfs als zou het je lukken, dan zou je daar achteraf zoveel pijn aan overhouden dat je zweert om nooit meer loopschoenen aan te trekken.

Tel in het begin minuten in plaats van kilometers

Tel in het begin nog geen kilometers. Probeer eerder eens vijf minuten te lopen. Twee dagen later ga je voor zes minuten. Nog eens twee dagen later voor zeven, enzovoort…

Loop niet te snel

In het begin te snel lopen is de beste manier om het ook snel op te geven. Loop rustig, zo hou je het langer vol.

Opwarmen en afkoelen

Begin nooit meteen als een gek rond te rennen. Begin altijd eerst met wandelen, drie tot vijf minuten is voldoende. Hetzelfde geldt voor het afkoelen. Eindig je loopsessie altijd met enkele minuten stappen. Want ook al wandelend kan je ploggen!

Stretchen

Om de kans op stijfheid de volgende dag te minimaliseren is het belangrijk om goed te stretchen. De focus ligt hierbij op je kuiten. Zet je handen tegen de muur. Stap met één been naar achteren. Buig je voorste knie terwijl je de hak van je achterste voet op de grond houdt.  Zorg dat je je voeten paralel houdt. Wissel na ongeveer 20 seconden van been.

Laat een rustdag

Ga nooit twee dagen na elkaar lopen. Geef je spieren tijd om te recupereren. Laat altijd minstens een dag tussen twee loopsessies. Op die manier kan je toch nog altijd drie keer per week gaan lopen, wat een prima gemiddelde is!

Boeken

error

Interessant? Delen mag! :-)