Onderhoud elektrische fiets: zo hou je hem in topvorm

De kostprijs van een elektrische fiets ligt beduidend hoger dan de kostprijs van een gewone fiets. De aanschaf van een e-bike is vaak een weloverwogen keuze. Daarom dient je elektrische fiets ook met respect behandeld te worden. Met het onderhoud van je elektrische fiets blijft hij in topconditie!

Onderhoud elektrische fiets: de basics

Om de levensduur van je e-bike te verlengen, zijn alvast enkele tips te geven die ook gelden voor andere fietsen. Zo verschillend zijn ze tenslotte niet.

  • Behandel je fiets met de nodige zorg. Probeer hem schoon te houden na lange ritten door weer en wind, zoals je ook je hond proper zou houden na een wandeling door de modder. Het is niet omdat je fiets achteraf niet bij je in de zetel springt, dat hij daarom minder aandacht verdient. Een propere fiets verroest minder snel, blijft in goede staat en oogt gewoon mooier. Zorg ook voor een droge omgeving om je fiets in te plaatsen. Een vochtige plek zal je fiets snel doen roesten. 
  • Blijf veilig en alert. Controleer regelmatig je bandenspanning, remblokken en verlichting. Een te lage bandenspanning kan zorgen voor extra rolweerstand, waardoor de fiets minder goed bolt. Omdat een elektrische fiets over het algemeen sneller gaat, slijten de remmen ook sneller. Controleer daarom af en toe of de remmen nog goed werken, dat is het veiligste voor zowel jou als de mensen rondom je. Om permanent veilig te zijn op de baan, dien je ook je verlichting vaak genoeg te controleren. Indien je onverwacht later naar huis moet dan gedacht, wil je niet zomaar tegen een boete aanrijden. Of tegen een andere weggebruiker.
  • “Hoe vettiger, hoe prettiger!” Dat is alleszins toch het geval voor je ketting en andere bewegende onderdelen. Smeren is de boodschap, bij voorkeur met een product dat roest tegengaat. 

De accu

Net zoals de rest van de fiets, kan je ook heel wat zaken doen om de batterij van de fiets goed te onderhouden. In principe heeft de accu geen extra onderhoud nodig, maar om de levensduur van de batterijen te verlengen, zijn enkele zaken zeer belangrijk om te onthouden.

  • Laad je batterij de eerste drie keer volledig op. Dit verlengt de levensduur al vanaf de eerste weken.
  • Let op bij extreme temperaturen. Een fietsbatterij kan niet erg goed tegen koude temperaturen. Laad ze bij voorkeur binnen op tijdens de wintermaanden om afzwakking te voorkomen. Laat je fietsbatterij tijdens de zomermaande ook niet in de vlakke zon staan. Dit kan eveneens schade veroorzaken op lange termijn.
  • Laat je lege batterijen niet te lang rondslingeren. Als de batterij helemaal leeg is, laad ze dan meteen opnieuw op. Te weinig chemische activiteit in de accu kan voor slijtage zorgen.
  • Fiets bij voorkeur je batterij nooit helemaal leeg. Het is aan te raden de batterij reeds op te laden als de accu nog ongeveer 40% capaciteit heeft. Laad hem ook niet op na elke korte rit, maar zoek een geschikte middenweg.

De motor

Bij aankoop van een elektrische fiets wordt het trapsysteem volledig gekalibreerd. Dat zorgt voor een natuurlijk fietsgevoel bij e-bikes. Na een tijd kan het systeem echter lichtjes ontregeld raken.

  • Controleer regelmatig via de display aan het stuur of alles nog correct afgesteld staat. Geen display en toch last van een ontregeld fietsritme? Dan kan je best langs de fietsenmaker gaan.
  • Check of de software van de motor nog up-to-date is. Indien dit niet het geval is, dient er een nieuwe update doorgevoerd te worden. Als je hier hulp bij nodig hebt of het systeem beveiligd is, kan je hiervoor best ook langskomen bij Veelo.

Veel fietsplezier!