Online festivals en musea, cultuur opsnuiven in tijden van isolatie

De coronacrisis begint zwaar door te wegen. Iedereen die reikhalzend uitkeek naar gezellig samenhokken op festivals, kan dat deze zomer vergeten. De evenementen- en entertainmentsector lijdt hier enorm onder en vele performers en artiesten zien hun plannen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zelfs wanneer onze typisch Belgische ‘lockdown light’ erop zit, zal de evenementensector een van de laatste sectoren zijn die opnieuw op volle toeren kan draaien. De sector is namelijk ‘niet essentieel’ en zou momenteel te veel risico’s opleveren in tijden van een pandemie. De cultuurliefhebber wordt echter ongeduldig en zoekt koortsachtig naar creatieve alternatieven. Het internet biedt echter veel mogelijkheden: online festivals, museumbezoeken en natuurlijk dit artikel lezen over wat je zoal kan doen.

Online festivals

We moeten allemaal ‘in ons kot’ blijven, maar onder het motto ‘the show must go on(line)’ beslisten heel wat artiesten ondertussen om een soort van livestreamconcert aan te bieden via hun persoonlijke pagina of via een grotere organisatie. Zo sloegen de concurrerende zalen AB, Trix, Vooruit en Handelsbeurs de handen in elkaar om het eerste Belgische AU!Livestreamfestival op poten te zetten met kleppers als Absynthe Minded en Sioen. Het zijn echter niet enkel de grote zalen die de kracht van het livestreamen ontdekt hebben, ook kleinere organisaties als Dansende Beren doen het – zelfs nog beter en bijna dagelijks online festivals met hun Winterslaapsessies. De Belgische muziekscene staat niet stil, dat bewijst deze organisatie ten volle. Bovendien zijn alle concerten gratis te bekijken. Dat is een ticketje kopen uitgespaard. Kan je het toch niet laten om de fysieke verplaatsing te maken, is er nog steeds een echt festival dat effectief zal doorgaan – al zal dat niet zijn op de manier die we gewend zijn. Verschillende Belgische media sloegen de handen in elkaar om een drive-in festival te organiseren deze zomer, en dat wel vier keer op verschillende locaties. Zo kan iedereen live genieten van optredens, maar blijft toch iedereen op een veilige afstand van elkaar. 

Museumbezoeken

Naast muzikale ervaringen snakt de cultuurliefhebber ook naar andere vormen van kunst. Niet iedereen wil thuis zijn toilet vernielen, er een handtekening op zetten en zichzelf de nieuwe Marcel Duchamp noemen, dus wordt de nood om musea te bezoeken bij veel mensen enkel maar groter. Als deze lockdown ons één ding geleerd heeft, is het wel dat technologie veel mogelijk maakt. We moeten toegeven, staren naar een scherm geeft je niet dezelfde full-body experience dan een museum bezoeken, maar waar we wel blij mee kunnen zijn is dat vele musea hun deuren virtueel openzwaaien voor het publiek. Zo kan je zelfs musea bezoeken die dit jaar niet op je planning stonden, zoals het J. Paul Getty Museum in Los Angeles of het National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul. Voor zij die het liever zelfs online lokaal houden, zijn er nog het Rijksmuseum en Van Gogh Museum in Amsterdam, Tate Modern en The British Museum in Londen, het Pergamon in Berlijn en het Musée D’Orsay in Parijs. Met zo’n aanbod hoef je zelfs nooit meer je deur uit, al raden we toch aan om af en toe een frisse neus te halen

Online filmavond

Wie heeft er ooit gezegd dat samen een film kijken nu uit den boze is? Iedereen die een filmbestand op zijn pc of laptop heeft staan, hoeft die niet per se alleen te kijken. Verschillende chatprogramma’s maken het namelijk mogelijk om je scherm te delen met iedereen in het gesprek. Websites als Discord en Twitch zijn de laatste tijd enorm populair omdat het zo mogelijk wordt om in een besloten (of grotere) groep deel te nemen aan heuse videoparties! Het enige wat je hoeft te doen is vrienden verzamelen en beginnen streamen. Zo heb je uiteindelijk toch die gezellige avond samen… apart. 

Deze oplossingen zijn natuurlijk slechts pleisters op de wonde, maar bieden ondertussen toch heel wat perspectieven voor iedereen die stilaan verveeld geraakt thuis. Gebruik zoals altijd je gezond verstand en je komt er wel!