Op reis naar een duurzame vakantiebestemming

Duurzaamheid, duurzaamheid, duurzaamheid… je hoort niks anders meer. Het gaat erom dat het milieu, oftewel onze leefomgeving, lang mee kan gaan. Onze planeet heeft te maken met uitzonderlijke uitdagingen om de klimaatcrisis te bestrijden. O.a. het broeikaseffect, luchtvervuiling en uitputting van energiebronnen zorgen voor deze klimaatverandering. Ondanks dat we te maken hebben met grote milieuproblemen kunnen we met ons allen nog steeds zorgen voor een duurzame toekomst. Hiervoor moeten we ons gedrag en gewoonten veranderen. Ook het reizen kan op veel vlakken duurzamer.

Een duurzame reis

Het gaat erom dat je zoveel mogelijk de CO2-uitstoot beperkt tijdens je reis. Daarnaast is het essentieel om je impact op het milieu zo veel mogelijk te minimaliseren en tegelijkertijd een positieve indruk achter te laten op de eindbestemming. Een vliegreis veroorzaakt een hoge CO2-uitstoot. Geheel ‘reizen zonder ecologische voetafdruk’ is onmogelijk, maar in plaats van het vliegtuig kan je er ook voor kiezen om te reizen met de auto of trein als je op hetzelfde continent blijft.

Aankomst op de vakantiebestemming

Maak een duurzame reis en maak de wereld zo een stukje mooier. Heb oog voor het milieu, plaatselijke cultuur en de leefomstandigheden van de mensen. Kies voor een eco-hotel op de plaats van bestemming en respecteer de locals. Maak bewuste keuzes zodat je je ecologische voetafdruk zo minimaal mogelijk houdt. Het is belangrijk dat je op een verantwoorde manier omgaat met het stukje planeet waarop je je op dat moment bevindt. Dineer in lokale restaurants, eet weinig tot geen vlees en probeer zo min mogelijk (wegwerp)plastic te gebruiken.

Ook op een andere manier kan je bijdragen aan een duurzame vakantie. Denk hierbij aan de producten die je meeneemt, zoals bamboe zonnebrillen, duurzame PVC strandballen en strandlakens uit duurzaam katoen. Het is ook mogelijk om zomerproducten te personaliseren. Strandballen bedrukken is mogelijk met een logo of tekst en ook frisbees bedrukken kan bijvoorbeeld met de naam van de ontvanger. Er zijn genoeg milieuvriendelijke producten welke duurzaam bedrukt kunnen worden. Ook leuk om deze bedrukte producten uit te delen aan de lokale bevolking.