Pesticiden in mezenbollen

Velt, de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, onderzocht verschillende vetbollen op de aanwezigheid van pesticiden. Resultaat: in 1 op 3 bollen zitten pesticiden. Een dubbel gevoel.

‘We zijn blij dat in 2/3 van de onderzochte bollen geen pesticiden zitten. Anderzijds vinden we ze in 1/3 wel terug, voornamelijk insecticiden’, zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. ‘Hun impact op de mezen is onbekend.’

De belangrijkste bevindingen

  • In 10 van de 15 mezenbollen trof Velt geen pesticiden aan. 5 mezenbollen bevatten wel pesticiden.
  • De teruggevonden pesticiden in de mezenbollen zijn vooral insecticiden. Die werden hoogstwaarschijnlijk gebruikt bij de teelt van de ingrediënten zoals zaden, pitten en granen (tarwe, gierst, sorghum, haver,…)
  • Slechts 3 van de 36 stoffen die in de dode mezenjongen (cfr. onderzoek SOS Mezen) werden teruggevonden, komen in de mezenbollen voor. DDT, aanwezig in 89 van de 95 nesten met dode mezenjongen, werd niet aangetroffen in de mezenbollen.

De aanwezigheid van pesticiden in zo’n mezenbol is toch een domper voor elke vogelliefhebber. Die verwacht dit niet in aangekocht voeder. De onderzochte bollen kwamen uit supermarkten, doe-het-zelfzaken, tuincentra en van bij een aantal natuurorganisaties.

Beste bol?

Velt doet geen uitspraak over welke bol de beste is. ‘We hebben de vetbollen enkel getest op de aanwezigheid van pesticiden. We hebben niet gekeken naar de samenstelling van de bol’, gaat Geert Gommers verder. ‘Maar als je echt zeker wilt zijn dat je je tuinvogels iets gezond voorschotelt, dan kan je je tuin vogelvriendelijk inrichten. Of  je eigen vetbol maken. Leuk om te doen en een origineel cadeautje voor onder de kerstboom.’ Een recept voor je eigen mezenbol vind je hier.

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)