Plantaardig eten, vijf redenen waarom ook jij het zou moeten doen
Vegetariër, veganist, ovo-lacto-vegetariër, pescotariër, flexitariër, … De term die je kiest voor je dieet bepaalt al snel alles wat je al dan niet eet. Een ding hebben deze mensen echter allemaal gemeen. Ze zijn verlekkerd op plant-based voeding. En terecht! Plantaardig eten zit namelijk in de lift. Wij zetten vijf redenen op een rij waarom je gerust ook eens kan kiezen voor een dagje zonder vlees of vis.
Als er een ding is waar we plantaardige eters voor kunnen prijzen, is het hun originaliteit. Vaak kom je in plant-based kookboeken en op fora voor vegetariërs en veganisten ingrediënten tegen waar je misschien nog nooit van gehoord had. Vergeet die klassiekers als friet-stoofvlees en vol-au-vent; breid je smakenpalet uit en kies een keer voor seitan als vleesvervanger, of experimenteer met nieuwe soorten fruit en groenten als jackfruit en zeewier. En wie dacht dat een vegetarische BBQ een utopie is, heeft het bij het verkeerde eind!
Plantaardig eten = gelukkige darmflora
Groenten, fruit, peulvruchten en noten bevatten veel vezels. Die vezels bevorderen de groei van darmbacteriën en houden ongewenste, ongezonde bacteriën buiten. Ze zorgen voor een goede spijsvertering en een snel werkend verzadigd gevoel. Ook verteren groenten, fruit en andere vezelbronnen vele malen sneller dan vlees. Verder is er ook al aangetoond dat overmatig veel rood of bewerkt vlees eten kan gelinkt worden met darmkanker. Vervang dus gerust die steak eens door een even lekkere notenburger. Je darmen zullen je bedanken! Het is ook geen toeval dat deze meest zogenaamde superfoods plantaardig zijn. Let wel op, meer vezelrijke voeding eten zorgt er tegelijk voor dat je meer moet drinken. Extra vocht is belangrijk om de spijsvertering te bevorderen bij een vezelrijk dieet.
Een strakker lichaam en een dikkere portefeuille
Plantaardige producten zijn vaak arm aan verzadigde vetzuren, waar vlees wel zeer rijk aan is. Deze ongezonde vetten zorgen vaak voor een toename in kilo’s. Plantaardige voeding is ook arm aan calorieën, wat ook zal bijdragen aan je dieet. Daarbij kan je al dat snoepen ook gerust vervangen door een stuk fruit. Even zoet, evenveel voldoening, even lekker! Het argument dat je portefeuille er dikker van wordt, klinkt misschien tegenstrijdig. Je kan soms schrikken van de prijs van vleesvervangers als sojaburgers, tempeh, vegetarisch ‘gehakt’, … Maar bedenk tegelijk dat je filet pur, zalmhaasje of lamsboutjes uit je menu verdwijnen. Eerst zal je er misschien niet veel van merken, maar op langere termijn en bij de keuze van de juiste producten zal je er besparen!
Bewustwording
Letten op je voeding betekent ook dat je zal letten op de ingrediënten in de voeding. Je zal automatisch voedingslabels meer beginnen bestuderen en ontdekken dat er som heel wat onnodige smaakversterkers, suikers, kleurstoffen en andere toevoegingen vermeld staan op labels. Kiezen voor meer plantaardige voeding betekent kiezen voor een dieet dat gebaseerd is op puurheid. En laat dat nu net zijn wat ons lichaam nodig heeft.
Minder leed, meer planeet
De belangrijkste reden houden we graag als laatste. De stemmen die klimaatverandering willen tegengaan klinken steeds luider en luider. Dierlijke voeding zorgt voor een enorme CO2-uitstoot en verspilt beangstigend veel water. Door meer plantaardig te eten beperk je automatisch de uitstoot van broeikasgassen, plus je draagt bij aan het redden van dieren die anders toch maar naar de slachtbank verwezen worden. Hoe klein je initiatief ook mag zijn, een diertje minder op je bord is nooit een slecht idee.
Graag willen we wel vermelden dat overstappen naar een volledig plantaardig dieet risico’s kan inhouden. Doe het daarom stapsgewijs en denk aan je lichaam. Een plotse overschakeling zal je lichaam helemaal ontregelen en kan zorgen voor onder andere vitaminetekorten. Zoals altijd raden we aan: gebruik je gezond verstand! Doe voldoende research hoe je plantaardig eten gezond kan houden. Wij hebben alvast enkele boeken met gezonde recepten geselecteerd voor je. Dat is al een goed begin!