Refurbished smartphone: een duurzaam alternatief?

Een kleine computer op zak hebben is al jaren ‘het nieuwe normaal’. Een smartphone in je broekzak zorgt ervoor dat je haast alle informatie die je wil verkrijgen binnen enkele seconden te zien kan krijgen. Dat is allemaal enorm handig, maar zoals altijd is er ook een keerzijde aan de medaille.

De algemene regel stelt dat hoe ingewikkelder elektronische producten zijn, hoe meer zeldzame grondstoffen ze gebruiken. Dat geldt ook voor smartphones. De mijnen waar zeldzame metalen worden ontgonnen die in smartphones zitten, zijn extreem vervuilend. In dit artikel lees je waarom je best twee keer nadenkt vooraleer je een gloednieuwe smartphone koopt. Vrees echter niet, er bestaat een duurzaam alternatief dat je bovendien veel geld kan besparen: de refurbished smartphone.

Meer functies, meer grondstoffen, meer vervuiling

Snapdragon 865, AMOLED touchscreen, Li-Po 4300 mAh, Bluetooth 5.1, drie camera’s op de achterzijde en voor alle selfiekings en -queens een 16MP-camera aan de voorkant. Neen, dit is geen wartaal, het zijn gewoon specificaties van een smartphone. Achter al die mooie woorden en functies verschuilt zich een industrie die het daglicht graag schuwt. De grondstoffen die nodig zijn om al deze functies in broekzakformaat beschikbaar te maken, zijn uiterst zeldzaam, maar worden massaal ontgonnen voor de productie van smartphones.

Neem daar nog bij dat de Nederlandse Consumentenbond de gemiddelde levensduur van een smartphone schat op 30 maanden en je weet eigenlijk hoe laat het is. De technologie verandert pijlsnel, maar de werkomstandigheden voor de mijnwerkers niet. De landbouw en het drinkwater rondom de mijnen dalen elk jaar in kwaliteit, de levensomstandigheden van de mijnwerkers blijven onrustwekkend en de mijnen zelf bevinden zich vaak in conflictgebieden. De optelsom is niet moeilijk te maken, de productie van smartphones is gewoonweg vervuilend.

De hamvraag

Je kan jezelf afvragen of je al deze zaken die hierboven benoemd zijn, wel écht nodig hebt. Enkele jaren geleden schrokken we nog massaal toen iemand een prachtige foto liet zien en doodleuk vermeldde dat die foto met een smartphone gemaakt was. Tegenwoordig hebben smartphones vaak meer dan één camera onder het motto ‘eentje is geentje’, maar de vraag blijft of al deze functies wel van levensbelang zijn.

Aangezien een smartphone hebben best handig kan zijn in het dagelijkse leven, hoef je niet per se je levensstijl helemaal om te gooien en te kiezen voor de vernieuwde Nokia 3310 of een andere – met een denigrerende term benoemde – dumbphone. Er bestaat een duurzaam alternatief voor mensen die geen nood hebben aan de allernieuwste technologie, maar wel een deftig werkende smartphone nodig hebben. We hebben het niet over tweedehands toestellen, maar wel over refurbished smartphones. Al worden die termen de laatste jaren vaak door elkaar gehaald. 

Refurwatte?

Refurbished smartphones zijn – om het makkelijker te zeggen – gereviseerde toestellen. Het zijn smartphones die een tweede leven krijgen en niet zomaar bij het recyclagepark terechtkomen. Waar tweedehands toestellen die je zomaar zonder garantie koopt toch vaak slijtage vertonen of ‘hun kuren hebben’, hebben refurbished smartphones dit meestal niet.

De toestellen geven recht op een wettelijke garantie en voldoen ook steeds aan een aantal eisen. Zo worden de smartphones gereviseerd door een deskundige en moeten ze geleverd worden met de originele accessoires (of een gelijkaardig alternatief), de handleiding en waar mogelijk ook de originele verpakking. Alle niet werkende onderdelen in de toestellen zijn dus ook steeds vervangen door werkende onderdelen. De meeste refurbished smartphones zijn toonzaalmodellen, maar de laatste jaren bieden verkopers ook toestellen aan die gebruikt zijn geweest.

Meestal zijn de telefoons ook onderverdeeld in categorieën (A: zo goed als nieuw, B: lichte gebruikssporen en C: intensief gebruikt). Let er dus zeker op welke categorie je kiest, want niet elke verkoper is er even eerlijk over. De prijs van refurbished toestellen schommelt meestal tussen de 60 à 70% van de originele nieuwprijs, wat je uiteindelijk veel geld kan besparen voor hetzelfde toestel. Dat is uiteindelijk dubbel gewonnen: minder onnodige grondstoffen ontgonnen en meer geld op je rekening!

Refurbished smartphone kopen

Refubished smartphones (en andere toestellen) zijn onder andere te koop bij:

Klik op de links om het aanbod en de prijzen te checken.

Brent Bertels