Rijstsiroop: Natuurlijke zoetstof uit Azië

In de meeste supermarkten vind je in de rayon waar ook de agavesiroop, ahornstroop en andere natuurlijke suikervervangers staan, ook rijstsiroop. Deze natuurlijke zoetstof uit Japan wordt ook wel rijsthoning genoemd. Valt meteen op: de milde nootachtige smaak.

De productie van rijstsiroop begint met het malen van de rijst en het weken met enzymen om het zetmeel af te breken. Om de gewenste consistentie te verkrijgen, volgt er een verdampingsproces.

Geen fructose, wel calorieën

Rijststroop bestaat voornamelijk uit glucose, maltose en oligosacchariden. In tegenstelling tot andere gangbare suikervervangers bevat deze zoetstof geen fructose. Mensen die geen fructose kunnen verdragen kunnen dus probleemloos rijstsiroop gebruiken. 

Rijststroop bevat echter wel calorieën. Minder dan gewone suiker, maar toch nog ongeveer drie vierde. Helaas komt dat voornamelijk door het aanwezige water. Je hebt er dus iets meer van nodig, en uiteindelijk zal je wellicht stranden op evenveel calorieën als gewone suiker.

Hoe wordt rijstsiroop gebruikt

Rijststroop is een populaire zoetstof voor dranken, desserts en kan gebruikt worden voor het bakken. Belangrijk aandachtspunt: door het hogere watergehalte zal je je recepten een beetje moeten bijsturen om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Duurzaamheidsrapport

De rijst die gebruikt wordt om rijststroop te maken, wordt van ver geïmporteerd en laat onvermijdelijk een flinke CO2-voetafdruk achter.