Sinds dit jaar zijn rookmelders verplicht in meeste woningen

Een betrouwbaar brandmeldsysteem is één van de pijlers van een veilige woning. Bij brand telt élke seconde. Daarom raden wij aan om in elke kamer een rookdetector te plaatsen. Sinds begin van dit jaar zijn rookmelders verplicht in de meeste woningen. Rookmelder kopen? Dat kan hier bijvoorbeeld!

Wat zegt de wet?

Het Vlaams Gewest

● Huurwoningen (huurcontract voor hoofdverblijfplaats na 31/12/2012), woningen die nieuw gebouwd of gerenoveerd worden, moeten voorzien zijn van genoeg rookmelders.

Sinds 1 oktober 2014 moeten alle studentenkoten ook uitgerust zijn met een rookmelder.

● Voor bestaande particuliere verhuur zal de implementatie geleidelijk plaatsvinden. Als uw huis gebouwd werd voor 1945, dan moet u voor 1 januari 2016 rookmelders plaatsen. Een huis dat gebouwd werd na 1945 moet u voor 1 januari 2019 uitrusten met rookdetectoren.

Het Waals Gewest

Sinds 20 november 2004 moet u een nieuwe woning die ten minste vier rookmelders heeft, uitrusten met rookdetectoren die met elkaar in verbinding staan of met een centrale, nadat de constructie is voltooid.

Sinds 1 juli 2006 zijn rookmelders verplicht in alle bestaande woningen (huizen, appartement, studio’s).

● Het aantal verplichte rookmelders hangt af van de grootte van uw woning. Waar u de rookmelders dient te plaatsen is afhankelijk van het aantal verdiepingen.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Sinds 1 juli 2005 zijn rookmelders verplicht in huurwoningen (huizen, appartementen, studio’s).

● U dient een rookmelder te plaatsen in elke ruimte die u passeert om van de slaapkamer(s) naar de buitendeur te gaan.

 

error

Interessant? Delen mag! :-)