Sascha start haar eigen creatieve en duurzame onderneming op

Ooit al eens graag zelf dingen willen maken, maar je weet niet hoe je er aan moet beginnen? Sascha heeft de perfecte oplossing gevonden! In haar onderneming MAAKT verkoopt ze DIY-pakketten waarin alle producten zitten die jij nodig hebt om iets te knutselen.

Een kijkje in het verleden van “MAAKT”

Sascha Vermeylen, een 26-jarige vrouw die niet graag stil zit en graag creatief bezig is. “Prutsen en frutselen heb ik altijd graag gedaan”, zegt ze. Ze staat bekend als iemand die er alles aan zou doen om op een creatieve manier duurzaam en ecologisch te leven én dit met de buitenwereld delen. 

“Voor mezelf maakte ik vroeger al kaarsen, maar daar kwamen best wel wat investeringen bij kijken. Zo moest je vaak producten in zeer grote hoeveelheden aankopen en de kosten swingden dan al snel de pan uit. Ik had veel vriendinnen die zelf om die reden niet durfden beginnen met kaarsen maken .” 

“Dan ging ik eens kijken naar kant-en-klare knutselboxen. Bij de bestaande DIY-pakketten die tot nu toe op de markt waren, had je altijd nog een heleboel materialen nodig om ermee aan de slag te gaan. Een oude kookpot, of een afgedankte staafmixer, bijvoorbeeld. En dat heb ik niet…”, zucht Sascha. Zij wou hier verandering in brengen en heeft dus in december 2021 beslist om haar eigen bedrijfje “MAAKT” op te richten. 

Wat is “MAAKT”?

MAAKT is een webshop met 100% Europese DIY-en navulpakketen . “Dit zijn doe het zelf pakketten waarmee je thuis aan de slag kan gaan. Alles wat je nodig hebt, zit ook in de doos. Denk aan kaarsen maken, vogelijsjes en binnenkort ook shampoobars, tuinfakkels en tafellampen. Perfect voor creatievelingen maar ook leuk voor workshops, vrijgezellenfeesten of creatieve vingers.”

Geen paniek, er zit een stappenplan bij waarin heel duidelijk staat uitgelegd wat je precies moet doen. Vergelijk het met een recept dat je gebruikt voor het maken van een gerecht. 

Je kan de navulpakketten hierna nog bijbestellen, dit zijn producten die u achteraf nog kan (her)gebruiken. Voor elk DIY-pakket is er een navulpakket beschikbaar. Zo kan je de materialen hergebruiken en eindeloos genieten van je eigen creaties.

Naast haar onderneming “MAAKT” als bijberoep, werkt ze ook als onderzoeker bij zorgproeftuin LiCalab, een onderzoeksgroep verbonden aan de Thomas More hogeschool.

Was
Vogelijsjes

Duurzaamheid én plezier hand in hand

“Ik kan naar iets kijken in de winkel en denken: ‘oh dat is wel leuk, misschien kan je dat ook in een DIY-pakket verwerken’”. Duurzaamheid staat centraal in de aanpak. Alle producten in het pakket zijn afkomstig uit Europa om ecologische en ethische redenen.

“Zo is bijvoorbeeld de maatbeker in mijn pakket gemaakt van glas en niet van plastic. De was is gemaakt van koolzaad dat in Europa is geteeld op velden waar eerst een andere gewassen werden geoogst. Zo moet er geen aparte grond voor worden ingenomen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerikaanse was gemaakt van soja.”

Way of life

Sascha’s inspiratie om duurzaam te leven en werken komt vooral door haar omgeving en visie op de toekomst.

“Onder andere Axelle Defossez van Turtlee Green en de verpakkingsvrije winkel/koffiebar Defo speelt hier ook een grote rol in. Daardoor is de drang die ik al had om duurzaam en ecologisch te werken nog sterker geworden. Het is tegenwoordig al meer een mindset, bijvoorbeeld minder en minder plastic te gebruiken. Of nog beter verpakkingsloze producten.”

Sascha gaat er ook prat op om enkel Europese producten te gebruiken. “Ik ben er heel trots op dat ik mijn pakketten kan samenstellen met allemaal lokale producten en materialen. Ik weiger pertinent, ook al zou het me meer opbrengen, om die in China of door kinderen geproduceerde zaken aan te bieden.”

Veel kleintjes maken één groot

Duurzaamheid krijgt dan wel veel aandacht, vooral van de jongere generatie. Toch is het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. “Ik denk dat het belangrijk is om geen te grote sprongen te verwachten. Veel kleine zaken kunnen ook al heel wat verandering teweegbrengen.”