Slakken bestrijden, liefst op een natuurlijke manier
Heb je problemen met een overpopulatie aan (naakt)slakken in je tuin? Maar je hebt geen zin om allerlei schadelijke pesticiden en insecticiden te gebruiken? Gelukkig bestaan er natuurlijke oplossingen die geen blijvende schade kunnen berokkenen aan het ecosysteem in je tuin. Vergeet langdurige schade achteraf aan je grondwater, de bodem of aan de insecten die wél nuttig zijn, ga voor een efficiënte, biologische, natuurvriendelijke oplossing voor slakken bestrijden.
Een heuse plaag
In het algemeen kunnen slakken heel wat schade aanrichten aan je moes- of siertuin. Deze tweeslachtige veelvraten kunnen in een uur tijd zowaar half hun lichaamsgewicht verorberen. Ze vreten niet enkel de bladeren van planten kapot, maar laten ook een slijmspoor achter waardoor schimmels en bacteriën snel kunnen ontwikkelen. Ook hebben slakken de neiging om zaden en wortels van jonge planten op te eten, waardoor de planten soms niet tot boven de grond kunnen groeien. Bovendien leggen slakken per keer tot wel 50 eitjes leggen. De bestrijding ervan is dan ook niet simpel, maar wel mogelijk. Een combinatie van onderstaande oplossingen is dan ook aan te raden.
Preventief te werk gaan
Vooraleer je bestrijdingsmiddelen gaat gebruiken, kan je best eerst zelf controleren of je eitjes van de slakken met de hand kan verwijderen. Als je dan toch met je zoektocht bezig bent, kan je ook de slakken zelf verzamelen en uit je tuin verwijderen. Hou je tuin proper door afgevallen bladeren en afval te verwijderen, omdat deze ook bij het dieet van slakken horen. Zorg er eveneens voor dat je hun natuurlijke vijanden toelaat in je tuin. Maak je tuin bijvoorbeeld egelvriendelijk, en laat ook andere natuurlijke vijanden als kikkers, padden en lijsters toe in je tuin. Lijsters zijn echte egelvreters. Laat daarom dode slakken ook steeds in je tuin liggen, ze zullen automatisch opgegeten worden. Wil je je moestuin toch beter beschermen, dan is een slakkennet plaatsen ook steeds een optie. Dit net zorgt ervoor dat slakken gedesoriënteerd raken omdat ze zich in onnatuurlijke bochten moeten wringen. Ze zulen je moestuin dus nooit kunnen bereiken.
Aaltjes tegen slakken
Nematoden, beter bekend als aaltjes, zijn kleine, microscopische wormpjes die de slak kunnen binnendringen via lichaamsopeningen en ervoor zorgen dat slakken stoppen met eten en sterven. Je kan de aaltjes mengen met water en uitgieten. De aaltjes dringen vervolgens door tot in de ondergrond, waardoor niet enkel de slakken op je planten, maar ook de slakken in de grond zullen getroffen worden. Overdoseren is trouwens geen enkel probleem, het versnelt de resultaten aanzienlijk. De meeste slakken zullen binnen de twee weken uitsterven. Daarna ontwikkelen de nematoden zich verder en gaan ze op zoek naar nieuwe prooien. Bovendien zijn de aaltjes onschadelijk voor mens, dier en natuur. Ze treffen enkel de slakken.
Hier kan je aaltjes kopen tegen slakken.
En hier schaf je je een sproeier tegen aaltjes aan.
Niet waterdicht, maar timing kan helpen
Slakken bestrijden met aaltjes is geen waterdichte oplossing. Slakken kunnen altijd terugkomen, vooral als je dicht bij een bos of een perceel weiland woont. Een jaarlijkse bestrijding is in dat geval broodnodig. Een goede timing wanneer je de aaltjes loslaat, kan echter helpen. Slakken leggen hun eitjes in het vroege voorjaar, dus als je in augustus of september nematoden loslaat, voorkom je preventief al heel wat problemen. Je moet er ook voor zorgen dat je de aaltjes niet zomaar rond elke plant uitgiet, maar een hele strook behandelt. Na de behandeling kan je er ook best voor zorgen dat de grond gedurende vijf weken niet uitdroogt, dus droge periodes zijn niet ideaal.
Mogelijk heb je ook interesse in:
- De processierups bestrijden op een natuurlijke manier
- Bladluis bestrijden, zo doe je dat natuurlijk!