Sneeuw op zonnepanelen, moet je er iets aan doen?

De eerste winterprik van het jaar is een feit! Zoals altijd zorgt dit in België voor grote hinder. Sneeuw en ijs zorgen niet enkel op de weg voor problemen, ook zonnepanelen ondervinden er last van. Niets ernstig, maar hier toch enkele tips:

Hoe schoonmaken?

Een dikke laag sneeuw op uw panelen zorgt voor minder opbrengst omdat het licht de zonnecellen niet kan bereiken. Begin echter niet bij elke sneeuwbui de panelen schoon te maken. Als de winterzon schijnt, zult u zien dat de laag sneeuw snel weer verdwijnt. Als er sprake is van een heuse winterprik en de sneeuwlaag voor een langere tijd op de panelen blijft liggen, is een klein rendementsverlies wel mogelijk. De vraag is echter of het nodig is om op een (spekglad) dak te kruipen om de sneeuw weg te halen. In de meeste gevallen, zeker in ons klimaat, is het antwoord nee. Het tijdelijke verlies is het niet waard om zelf gevaar te lopen. Als de installatie makkelijk toegankelijk is, zoals bij sommige platte daken, kunt u dit natuurlijk wel doen. Maak dan gebruik van een wisser (aftrekker) en wollen dweil om de panelen sneeuwvrij te maken. Met een telescopische wisser kunt u in sommige gevallen ook de panelen sneeuwvrij maken op moeilijker bereikbare plaatsen. Gebruik nooit een ijskrabber of bezem om de panelen schoon te maken, deze kunnen de glasplaat beschadigen.

Zonnepanelen zijn ontworpen om een groot gewicht te kunnen weerstaan. Zowel wind- als sneeuwbelasting zijn opgenomen in het IEC/EN 61215 certificaat en zijn terug te vinden op de datasheet van het zonnepaneel.

Foutmelding op de omvormer

Het gebrek aan voldoende zonlicht door sneeuw kan ervoor zorgen dat uw zonnepaneleninstallatie 24u (of langer) geen vermogen aan de omvormer levert. Sommige omvormers geven een foutmelding als reactie op deze ongewone situatie. Dit vormt geen enkel gevaar voor uw installatie. Let er wel op dat de foutmelding verdwijnt wanneer er terug voldoende zonlicht de zonnepanelen kan bereiken.

Waar sneeuw voor problemen kan zorgen, is ook hitte niet ideaal voor zonnepanelen.

Bron: Intellisol