stevia
| | |

Is stevia gezond of niet?

Stevia (stevia rebaudiana) wordt al eeuwenlang op grote schaal verbouwd en geconsumeerd in landen in Zuid-Amerika en heel wat Aziatische landen. Pas de laatste jaren maakte het zijn intrede in de rest van de wereld. Is stevia gezond? Hoe wordt het gemaakt? En worden we er dik van?

Stevia calorieën

Stevia is sterk spul. Naargelang de soort kan deze tot wel 450 keer zoeter zijn dan gewone suiker. Dat maakt dat je er ook heel weinig van nodig hebt. Dat maakt dat het volledig calorievrij is.

Als je de suiker dus vooral achterwege laat om je weegschaal te sparen, dan is stevia zeker een goed alternatief.

Is stevia gezond? 

Stevia wordt zonder insuline gemetaboliseerd. Dat maakt dat mensen met diabetes het ook veilig kunnen gebruiken. We zien deze zoetstof dan ook heel vaak opduiken in producten voor mensen met suikerziekte.

Stevia smaak

Nu komen we bij een heikel punt. Stevia is zoet! Absoluut! Maar, het heeft ook een nasmaakje. De meeste mensen omschrijven dat als metaalachtig en een beetje bitter. 

Bakken met stevia

Bakken met stevia is doorgaans geen succes. Doordat je er zo weinig van nodig hebt, is het volume doorgaans veel te laag. 

Duurzaamheidsrapport

Hoewel stevia een caloriearm alternatief voor suiker is, blijft het zeer omstreden vanwege het zeer uitgebreide extractieproces van steviolglycosiden uit de bladeren die bij de productie betrokken zijn.

Vergelijkbare berichten