Microplastics in kleding, verborgen vervuilers

Als je om het milieu geeft, probeer je waarschijnlijk om met zo weinig mogelijk plastic te leven. Je kan overal een herbruikbare boodschappentas mee naartoe nemen en je roestvrijstalen waterfles hervullen. Maar er is een bron van plasticvervuiling waar u misschien niet meteen aan denkt: synthetische microvezels of microplastics in kleding.

Er is een groeiend bewustzijn over hoe onze levensstijl de planeet beschadigt. Het is moeilijk om je het nieuws nog voor te stellen zonder beelden van het plastic in onze oceanen en wat we moeten doen om dit te vermijden. Maar, hoe zit het eigenlijk met synthetische microvezels?

Het verborgen gevaar

Zelfs degenen onder ons die het milieunieuws volgen, hebben misschien nog nooit gehoord van een van de ergste bronnen van vervuiling: synthetische microvezels. Ze zijn zowel in het zoet- als zoutwaterleven in verontrustende mate aangetroffen. Een onderzoek door onderzoekers aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara concludeerde dat één fleecejas gemiddeld ongeveer 1,7 gram microvezels vrijgeeft. Hoe ouder en goedkoper het kledingstuk, hoe erger het is.

Deze microvezels reizen vervolgens naar uw lokale afvalwaterzuiveringsinstallatie, waar tot 40% van hen rivieren, meren en oceanen binnengaat.

Mark Browne, een ervaren onderzoeksmedewerker aan de Universiteit van New South Wales, Australië, verklaarde in een onderzoeksartikel uit 2011 dat microvezels ongeveer voor 85 % uitmaken van het door de mens geproduceerde vuil op kusten over de hele wereld.

Wat is het probleem met synthetische microvezels?

Deze zeer kleine vezels kunnen makkelijk door de kleinste visjes worden opgegeten. Grotere vissen eten de kleine visjes en zo gaan de microvezels steeds hoger in de voedselketen met bioaccumulerende en geconcentreerde gifstoffen.

Recyclage van PET-flessen maakt het nog erger

Veel milieubewuste bedrijven recyclen plastic flessen in vezels om stoffen te maken, maar het bewijs suggereert dat dit de vervuiling (op een bijzonder verraderlijke manier) verhoogt, in plaats van te helpen het te verminderen. Synthetische microvezels zijn op zich al erg genoeg, maar het ergste is dat ze giftige stoffen absorberen, zoals polychloorbifenylen (PCB’s), die zich concentreren in de weefsels van het dier. Deze gifstoffen vernietigen niet alleen het leven en de habitat van de dieren, ze stijgen uiteindelijk ook naar de top voedselketen tot bij de mens

Wat kan je doen?

In de eerste plaats kiezen voor kleding van goede kwaliteit en proberen deze zo lang mogelijk te dragen. Zoek naar natuurlijke stoffen, zoals katoen, wol en bamboe. Ga plasticvrij! Weg met microplastics in kleding!

Normaal hoef je bovenkleding, zoals jassen, niet na elk gebruik te wassen. Sommige fabrikanten zijn bezig met manieren om hoogwaardig textiel te produceren uit biologisch afbreekbare natuurlijke materialen.

Ondertussen kun je je synthetische kleding (vooral die van polyester, zoals fleece) wassen in een superfijne mesh waszak zoals de Guppy Friend, die de microvezels vangt. Wetenschappers zijn een opvangbal aan het ontwikkelen die microvezels tijdens de was moet opvangen zodat deze niet verder verspreiden.

Gebruik natuurlijke microvezels

Je kan best kleding u natuurlijke microvezels gebruiken. Bamboevezel bijvoorbeeld is 100% biologisch afbreekbaar. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het zich ophoopt in de omgeving, omdat het na een paar jaar afbreekt.