Teken bij katten en honden voorkomen

Teken bij katten of honden. Het is iets waar elke dierenliefhebber vroeg of laat wel eens mee te maken krijgt. De minuscule diertjes zijn vaak drager van allerhande ziektes en kunnen grote problemen veroorzaken. Wacht daarom niet tot het te laat is, maar behandel je huisdier preventief. Zo slaap je op je twee oren als je hond of kat gaat ravotten in het gras.

Warmer weer? Daar zijn de teken

Teken zijn er het hele jaar door, maar ze worden actief van zodra de thermometer richting 5 à 10 graden gaat. Dan gaan ze op zoek naar eten, oftewel het bloed van honden, katten, vogels, mensen, …  Op zich kan het geen kwaad dat teken bloed zuigen, het gaat immers om een verwaarloosbare hoeveelheid. Het probleem zit hem in de verschillende ziektes waarvan veel teken drager zijn. De bekendste is ongetwijfeld de ziekte van Lyme, die het zenuwstelstel kan aantasten. Geen lieverdje dus!

Dit doe je na een tekenbeet

Bij mensen raadt men vaak aan om na een bezoekje aan het bos zichzelf te controleren op teken. Bij harige honden en katten is dat vaak onbegonnen werk. Het is daarom beter om preventief op te treden. Ontdek je toch een teek op je huisdier, dan kan je deze verwijderen met een tekentang. 

Teken bij katten en honden voorkomen

Je kan je hond of kat preventief beschermen tegen teken. Er zijn diverse middelen op de markt waarmee je op regelmatige tijdstippen je dier kan behandelen, en die vaak ook tegen vlooien werken. Het is overigens ook belangrijk om de omgeving van het dier te behandelen met speciale omgevingsspray.