Tips voor een duurzame badkamer

De badkamer is over het algemeen de ruimte in huis waar het meeste water wordt verbruikt, dus ook de plek waar het beste op waterverbruik kan worden bezuinigd. Maar wist je dat er naast waterbesparing nog meer – en vrij eenvoudige – manieren zijn om de badkamer milieuvriendelijker te maken? Hieronder een aantal verrassende tips voor een duurzame badkamer. Hiernaast ben je met deze tips niet alleen duurzaam bezig, maar uiteindelijk spaar je ook op je rekeningen!

Tip 1: Ontkalken van leidingen

De meeste antikalkproducten zijn enorm slecht voor het milieu. Ons kraanwater bevat nu eenmaal kalk en hierdoor ontstaat kalkaanslag bij de kranen, afvoerputjes en douchekoppen. Maar het tast meer aan dan je in eerste instantie ziet, denk hierbij aan bijvoorbeeld vaatwassers, koffiezetapparaten of waterkokers.

Om je kranen langer mooi te houden en om antikalkproducten te vermijden, kun je overwegen om je leidingen te ontkalken. Het is hierbij wel raadzaam om je goed te verdiepen in het aanbod en effectieve oplossingen. Zo lezen we veel wispelturige consumenten- en specialistenervaringen over kalkmagneten. Na wat onderzoek vonden we waterfilters die over het algemeen goed worden gewaardeerd door consumenten.

Waterfilters worden gebruikt om het water binnenshuis zuiver te krijgen, niet alleen van kalk, maar ook van andere stoffen. Dit soort filters worden direct na de watermeter geplaatst en zijn zeker de moeite waard om je eens in te verdiepen. Het is een aardige investering, maar uiteindelijk rendabel. Er wordt zelfs beweerd dat je hiermee tot €414,- per jaar kan uitsparen, dat is dan snel terugverdiend!

Tip 2: Nieuwe badkamer? Ga dan voor een waterbesparende douchekop, natuurlijke materialen, een efficiënt ontwerp en een grijswatersysteem

Ben je bezig met het verbouwen van de badkamer? Dan is het wellicht handig om de indeling van de badkamer, soort producten en materialen eens te vergelijken met elkaar bij het uitzoeken van een nieuwe badkamer.

Materialen

Veel zaken voor de badkamer zijn gemaakt van aardolie en zijn dus niet natuurlijk geproduceerd of eenvoudig recyclebaar. Keramiek, hout en glas zijn over het algemeen veel natuurlijker en gaan langer mee: keramiek wordt niet geel zoals veel andere baden of douchebakken, hout kan geschuurd worden en dan ziet het er weer als nieuw uit en uiteraard glas behoud ook zijn langdurige waarde. Of wat dacht je van Solid Surface?

Efficiënt ontwerp

Laat je niet te veel meeslepen met trends of ingewikkelde stijlen, ga voor een tijdloos design als je graag duurzaam je huis wilt inrichten.

Waterbesparing

De minst aantrekkelijke manier om water te besparen is natuurlijk minder lang douchen. Er zijn echter ook hulpmiddeltjes zoals waterbesparende kranen en douchekoppen. Als je toch van plan bent om een kraan/douchekop aan te schaffen is het natuurlijk een kleine moeite om voor een waterbesparend model te gaan. Daarnaast bestaan er ook grijswatersystemen die ervoor zorgen dat je douchewater wordt hergebruikt in de wc of waar dit gewenst is.

Verlichting

En uiteraard mag verlichting ook niet ontbreken aan dit rijtje: ledlampen gaan lang mee en zijn erg zuinig.

Tip 3: Bad- en doucheproducten

Milieuvriendelijke bad- en doucheproducten bestaan er al gelukkig maar toch zijn een aantal producten echt funest zijn voor het milieu. één van de grootste boosdoeners zijn producten met microbeads of ook wel microplastics genoemd. Dit op de ingrediëntenlijst vermeld als zijnde polyethyleen. Dit zijn minuscule plastic bolletjes die in zowel handzeep, scrubs en zelfs in tandpasta voorkomen. Deze bolletjes lossen niet op, zitten vol met chemicaliën en ze kunnen niet gefilterd worden in onze watersystemen. Op deze manier komen al deze microscopische bolletjes terecht in meren, zeeën en oceanen waar ze het ecosysteem aantasten.

Bedrijven doen deze bolletjes in hun producten omdat deze bolletjes aanzienlijk minder ruw zijn dan de natuurlijke varianten zoals zout, suiker of klei-zanddeeltjes. Hoe ruwer, hoe beter en hoe minder vaak je het hoeft te gebruiken. Als je dus voor natuurlijke scrubs gaat, ben je uiteindelijk duurzaam voor jezelf en duurzaam voor het milieu bezig! Daarnaast wordt palmolie ook vaak gebruikt in cosmetica en verzorgingsproducten.

Tip 4: Milieuvriendelijk schoonmaken

Natuurlijk schoonmaken kan met schoonmaakazijn en/of met soda.