Vakantie met hond vinden en aandachtspunten

Je hebt je viervoeter natuurlijk altijd graag bij je in de buurt. Ook wanneer je op reis gaat. In de praktijk blijkt een vakantie met hond niet altijd evident of makkelijk te vinden.

Vakantie met hond boeken

Kamperen met hond

Ben jij het kampeertype? Liggen je tent en slaapzak al klaar? Of trek je er liever op uit met de camper of caravan? Dan wil je natuurlijk naar een camping waar je hond ook welkom is.

Hier vind je campings in heel Europa waar honden zijn toegelaten.

Vakantiehuis met hond in de Ardennen

Met de hond een fikse wandeling maken in de Ardennen. Heerlijk! Zowel voor jou als voor je hond. Wil je tijdens je verblijf het nodige comfort? Dan is een vakantiehuis de meest aangewezen keuze.

Op deze site vind je heel wat vakantiehuizen in de Ardennen waar ook je hond welkom is.

Hondvriendelijk vakantiehuis midden in het groen

Op zoek naar een huisje in de natuur waar je met je hond terecht kan? Bij Natuurhuisje vind je een fantastisch dogproof vakantieverblijf in Europa.

Hou het leuk voor hond en baasje

Voldoende ruime accommodatie

Hoewel je natuurlijk niet op vakantie gaat om de hele dag in je vakantiehuis te blijven, is het toch belangrijk om voldoende ruimte te hebben. Zeker als je hond mee op vakantie gaat.

Tuin is pluspunt

Een ietwat beperktere ruimte in de vakantiewoning kan gecompenseerd worden door de aanwezigheid van een tuin. En dat hoeft geen gigantische lap grond te zijn. Een plekje waar je hond even een frisse neus kan halen en zijn pootjes strekken tijdens een spelletje is vaak al voldoende.

Blaffen of huilen

Je hebt je hond meegenomen op vakantie. Neem hem dan ook mee als je een uitstap of een activiteit gaat doen. Niets zo zielig als een achtergelaten hond in een vakantiehuis dat hij niet kent. De kans is groot dat hij gaat huilen of blaffen. En we kunnen ons voorstellen dat de buren daar niet altijd even blij mee zijn.

Probeer dus ook je uitstappen dooproof te maken.

Tips voor onderweg

Veiligheid voor alles

Veiligheidsgordels voor honden

Voor grotere honden kan je een speciale hondengordel gebruiken die je vastklikt in de sluiting van de bestaande autogordels. Je hond zit niet ingeklemd en heeft nog een kleine bewegingsvrijheid, terwijl hij toch klikvast zit bij een eventuele botsing. Leuk voor de hond en toch veilig!

Bench

Een bench is een soort kooi die je in de koffer van je auto plaatst en daar ook kan verankeren aan de bodem van de kofferbak. Bij kleinere honden kan eventueel een kleine bench worden vastgemaakt met de gordel op de achterbank. Zeer veilig voor zowel hond als baasje, maar iets minder gezellig. 

Hondenrek

Als je auto de mogelijkheid biedt (bijvoorbeeld monovolumes of sommige SUV’s), kan je ook kiezen voor een rek dat de kofferruimte scheidt van de passagiersruimte. Dat rek wordt stevig verankerd zodat het te allen tijde stevig vast blijft zitten. 

Hondennet

Een net scheidt ook de passagiersruimte van de achterbak, maar om veiligheidsredenen is dit geen goede keuze. Door de aanzienlijke impact die een ongeval met zich meebrengt, kan de hond hier gewoon doorheen gaan.

In stukjes en beetjes

Niet alle honden zijn fan van lange autoritten. Er zijn wel een aantal zaken die je kan doen om de trip zo aangenaam mogelijk te maken.

Wanneer je hond meerijdt tijdens een lange rit is het belangrijk om regelmatig te stoppen. Net zoals moet de hond af en toe even de poten strekken en een plasje doen. Om de twee uur is voor de meeste honden (en mensen) een goede maatstaf.