Verzekering elektrische wagens in een notendop

verzekering elektrische wagens

Ben je van plan een elektrische wagen aan te schaffen? Top! Maar, hoe zit het met de verzekering? Elektrische wagens zijn toch iets anders dan een gewone benzine- of dieselwagen. Zeker! De te verzekeren basis blijft natuurlijk hetzelfde. Toch zijn er bij de verzekering van elektrische wagens enkele aandachtspunten. We zetten het even op een rijtje.

Begin bij het begin: de verplichte burgerlijke aansprakelijkheid

Als je met een auto de weg op gaat, dus ook met een elektrische wagen, denk je in de eerste plaats aan de autoverzekering die je burgerlijke aansprakelijkheid dekt. Deze verzekering is wettelijk verplicht voor elk motorrijtuig dat op de openbare weg komt. Ze dekt de schade die jij of iemand anders door het gebruik van een motorrijtuig aan anderen kan toebrengen.

OK, burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht. Maar bij de verzekering van elektrische wagens kunnen we volgende kanttekeningen maken:

  • In veel gevallen zijn elektrische wagens stadswagens, bedoeld om niet zo heel veel kilometers te rijden. In dat geval kan een kilometerverzekering interessant zijn.
  • Daarnaast zijn er heel wat verzekeraars die een korting geven voor wagens met een lagere CO-uitstoot, dus ook op elektrische wagens.

Bescherm je investering met een omniumverzekering

Vooralsnog is de aankoop van een elektrische wagen een dure aangelegenheid. Het zou dan ook jammer zijn dat deze beschadigd wordt en dat verzekering burgerlijke aansprakelijkheid deze niet vergoed, bijvoorbeeld omdat je zelf in fout was. Dan is een omniumverzekering zeker te overwegen.

Hou er wel rekening mee dat de premie die je zal moeten betalen ook niet min zal zijn, aangezien deze berekend wordt op de waarde van je wagen.

Extra verzekeringen te overwegen bij elektrische wagen

Rechtsbijstandsverzekering: de bijstand aan voertuigen zorgt voor pechverhelping ter plaatse indien mogelijk of het slepen van het voertuig bij panne of een ongeluk. Sommige verzekeringen stellen ook een vervangingswagen ter beschikking. Dit kan voor een elektrische wagen interessant zijn als je ergens strand met een lege batterij.

Bestuurdersverzekering: Een bestuurdersverzekering beschermt iedere bestuurder van een motorvoertuig en in het bijzonder wanneer die bestuurder verantwoordelijk is voor het ongeval. Deze dekking verzekert ook de inzittenden van een voertuig tegen lichamelijke schade en de gevolgen ervan.

Wil je meteen aan de slag een je autoverzekering aanvragen? Klik dan op de link!