Vlaamse overheid lanceert ‘Ik BENOveer’-campagne

Gewoon renoveren? Een verstandige Vlaming ‘BENOveert’. Met de B van ‘beter’. Zo bewijs je niet alleen het milieu een grote dienst. Je geniet van een aanzienlijk lagere energiefactuur, van merkbaar meer wooncomfort en je zorgt voor een toekomstbestendig huis dat veel meer waard is. Dat beseffen ook de 4 bekende Vlamingen die de hoofdrol spelen in de sensibiliserende ‘Ik BENOveer’-campagne die het Vlaams Energieagentschap (VEA) op 16 februari – de eerste dag van Batibouw – lanceert. Lees ook alle info over de premies en subsidies die je kan krijgen als je BENOveert.

Vlaanderen BENOveert

 Om de klimaatdoelstellingen en de doelstellingen van het ‘Renovatiepact’ te halen, moet tegen 2050 elk huis of elk appartement in Vlaanderen even energiezuinig zijn als een energetisch performante nieuwbouwwoning van vandaag. Om die ambitie te realiseren, moeten we vandaag al anders gaan denken over onze woningen. Vooruitdenken vooral. Gewoon renoveren – dus alleen maar doen wat op het vlak van energiebesparende maatregelen momenteel wettelijk is verplicht – gaat niet ver genoeg.

Daarom dat de Vlaamse Overheid in oktober 2016 het nieuwe werkwoord BENOveren introduceerde en de brochure ‘BENOveren: wat, waarom en hoe’ uitgaf. BENOveren staat voor BEter reNOveren dan gebruikelijk is. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde.

BENOveren in plaats van ‘gewoon te renoveren’ betekent niets dan voordelen voor de kandidaat-renoveerder. Maar de emotionele motivatie om aan het BENOveren te slaan, is voor iedereen anders. Vijftigers hechten veelal het meest belang aan het esthetische karakter en de waardevastheid van een woning, terwijl jongere mensen eerder BENOveren om energie te besparen of om hun wooncomfort te verhogen. Wie milieubewust is en aan de toekomstige generaties denkt, zal dan weer BENOveren om zijn CO2-uitstoot te beperken.

Om het groot publiek bewust te maken van het belang van BENOveren en om in te spelen op die verschillende mogelijke motieven daarvoor, lanceert het VEA op 16 februari, de eerste dag van Batibouw, de sensibiliserende communicatiecampagne ‘Ik BENOveer’. Hierin geven bekende Vlamingen Filip Deslee, Leonie Gysel, Jan Hautekiet en Ivo Mechels het goede BENOveer-voorbeeld. Elk met hun eigen BENOvatie-argumenten.

 

Lagere energiefactuur

Niemand gooit graag geld door ramen, deuren, muren, daken en vloeren. Dat is nochtans precies wat we doen in een woning die niet voldoende is geïsoleerd en die niet op de juiste manier wordt verwarmd en geventileerd. Als je BENOveert, legt directeur van Test-Aankoop Ivo Mechels in de ‘Ik BENOveer’-campagne uit, verbruik je niet langer onnodig veel energie.

Bovendien krijg je van de overheid je heel wat financiële stimuli: premies en subsidies via de netbeheerder, een totaalrenovatiebonus, een vermindering van de onroerende voorheffing, de gratis begeleiding door een projectbegeleider in het kader van de burenpremie, goedkope energieleningen…

 

Meer wooncomfort

BENOveren is niet alleen goed voor je energiefactuur, maar ook voor jezelf en je gezin, weet zangeres Leonie Gysel. In een geBENOveerd huis is het immers veel prettiger wonen. De constante temperaturen verhogen je comfortgevoel, je hebt geen last meer van tocht, de wanden en vloeren voelen warmer aan in de winter, en in de zomer heb je geen last van oververhitting.

Een BENOvatie is eveneens een ideale gelegenheid om ook de ventilatie te optimaliseren of om het gebruiksgemak, de veiligheid en de toegankelijkheid van je woning te verbeteren. Zo kan je op latere leeftijd langer thuis blijven wonen, en nog lang genieten van de vele voordelen die je geBENOveerde woning je te bieden heeft.

 

Hogere vastgoedwaarde

Interieurarchitect Filip Deslee weet als geen ander dat je woning je ultieme visitekaartje is. Zowel vanbuiten als vanbinnen. Wanneer je bij je BENOvatie de isolatiewerken combineert met een nieuwe gevelbekleding of een nieuw dak, dan oogt je woning veel aantrekkelijker. Wanneer je ook binnenshuis aandacht besteedt aan de juiste afwerkingsmaterialen, heb je een huis dat je esthetisch perfect op het lijf geschreven is.

Dat is prettig voor jezelf, maar ook voor je portemonnee. Door te BENOveren zorg je er immers voor dat je woning in marktwaarde stijgt en in de toekomst haar waarde behoudt. Voor een geBENOveerd huis krijg je een veel betere prijs als je het verkoopt of verhuurt omdat het er beter uitziet én omdat je perfect in regel bent met de energieprestatie-eisen.

 

Minder CO2-uitstoot

Radiopresentator en muzikant Jan Hautekiet wijst er de Vlaming op dat je het milieu en de toekomstige generaties een grote dienst bewijst door te BENOveren. Meer dan de helft van onze huizen dateert van voor 1970, toen woningen nog helemaal niet werden geïsoleerd. Deze woningen vormen één van de grootste oorzaken van het feit dat we zoveel CO2 uitstoten.

In een goed geïsoleerde en luchtdichte woning daalt de energievraag drastisch, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Wanneer je voor ruimteverwarming en het verwarmen van sanitair water een beroep doet op hernieuwbare energie, reduceer je je ecologische voetafdruk tot een absoluut minimum.

 

‘Ik BENOveer’-campagne

De ‘Ik BENOveer’-campagne van het VEA behelst in eerste instantie een serie radio- en tv-spots tijdens de periode Batibouw 2017, evenals de publicatie van de BENOvatiekrant die op tal van Batibouwstands verdeeld zal worden en op 16 februari – de eerste dag van Batibouw – zal verschijnen als bijlage in enkele Vlaamse kranten.

Daarnaast wordt de Ik BENOveer-campagne middels Facebookfilmpjes, webbanners, posters, advertenties… ondersteund door de overige stakeholders van het Renovatiepact – lokale overheden, intermediaire organisaties, kredietinstellingen, professionals in de bouwsector… – die zich bij het VEA registreerden om de BENOvatieprincipes vandaag al in de praktijk te brengen en te promoten.