Acht keer voedselafval gebruiken, lekker én milieuvriendelijk

Het verminderen van voedselverspilling is een van de beste manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen, om klimaatverandering tegen te gaan, geld te besparen, meer mensen te voeden en bedreigde ecosystemen in stand te helpen houden. De meeste mensen willen waarschijnlijk geen perfect goed voedsel weggooien – maar er zijn gewoon veel dingen waarvan we ons niet realiseren dat ze in feite perfect goed voedsel zijn. Acht tips om voedselafval te gebruiken.

Kikkererwten water

De vloeistof uit blik of zelf gekookte kikkererwten, ook bekend als aquafaba, is een soort wonderingrediënt. Wanneer je taarten of andere desserten gaat bakken, heeft het dezelfde eigenschappen als eieren. Je kan er zelfs vegan meringues mee maken! De zetmeelrijke vloeistof is een geweldig bindmiddel direct uit het blik, maar wat het echt magisch maakt is dat het net zoals eiwit opschuimt wanneer je het opklopt.

Citroenzest

Je perst de citroenen en limoenen en dan gooi je de schillen weg. Het sap en het vruchtvlees mogen dan het de frisse zure smaak hebben waarom ze bekend staan. De rijke, fruitige en bloemige smaak van de schil is een van de beste keukeningrediënten die er zijn. Je kan er gelijk welk gerecht of voedingsmiddel een boost mee geven: van yoghurt en pasta tot saladedressing. En het kost niets! Je zou het anders toch maar weggooien

Augurken- en/of kappertjessap

Augurken en kappertjes zijn heerlijk! Probeer eens een paar theelepels augurkensap in toe te voegen aan je aardappelsalade, eiersalade, koolsalade en pastasalade. En haal de scherpe kantjes van vers gehakte uien af door ze 15 minuten in augurkensap te laten trekken voordat je ze aan bonensalades toevoegt. Roer wat pekel door zelfgemaakte vinaigrette-achtige saladedressings en in sauzige marinades voor gegrilde kip, vis of tofu. Druppel een paar eetlepels in borsjt, gazpacho of andere soepen, en geef extra pit aan gebakken sperziebonen, boerenkool of bieten door er vlak voor het serveren wat pekel doorheen te gooien.

Watermeloen schillen en zaden

We hebben net ontdekt dat je watermeloenpitten kunt eten, en ze zijn heerlijk. Dat zette ons aan het denken over watermeloenraspen. De schil is rijk aan voedingsstoffen en zeer veelzijdig. Gebruik het in fruitsalades, salsa’s, chutneys, hartige salades, gazpacho en zelfs smoothies.

Broccoli stengels

Ik denk dat de meeste mensen wel weten dat ze broccolistengels kunnen eten, maar ik denk niet dat de meeste mensen weten hoe lekker ze zijn. Snijd de taaie schil eraf, snijd ze dan in plakjes en kook ze samen met de roosjes. Ze zijn stevig maar zacht en smaken net als … broccoli.

Yoghurt wei

Yoghurt wei? Dat is dat laagje vocht bovenop de yoghurt. Veel mensen gooien dat weg. En dat is jammer. Elke druppel yoghurtwei zit vol met calcium, probiotica en vitaminen. Het heeft een pittige karnemelksmaak en kan worden gebruikt bij het bakken en in gerechten die wat zuurtje kunnen gebruiken..

Stengels van kruiden

De meeste recepten vertellen ons dat je de blaadjes van kruidenstengels moet verwijderen. Misschien ben ik gewoon dom, of lui. Maar ik doe het niet meer… En in de meeste gevallen proef ik geen verschil. Sterker nog, ik denk dat er meer smaak is als ik de stengels samen met de bladeren verwerk. Kruiden die een houtachtige stengel hebben, zoals rozemarijn, gebruik je best wel zonder stengel.

Ananas kern

Ik weet niet of iemand een manier heeft gevonden om de schil en de stekelige top van een ananas te eten, maar de kern? Helemaal eetbaar. Het heeft misschien niet precies dezelfde sappige textuur van de rest van de vrucht, maar het is nog steeds heerlijk en beter nog, het is waar een aantal van de meest indrukwekkende voedingsstoffen van ananas verstopt zitten.

Ananas is een belangrijke bron van bromelaïne, een proteolytisch enzym (een enzym dat eiwitten afbreekt), dat erg goed is voor de spijsvertering.