Voedselverspilling tegengaan op een leuke manier

Kan je als individu door het niet weggooien van voedsel het hongerprobleem de wereld uit helpen? Helaas, dat is een brug te ver. Toch is het altijd zonde, al was het maar vanwege het feit dat je het gekocht hebt, en dus geld weggooit. Laat ons wel wezen, de wereld ga je er dus niet mee redden, maar als iedereen wat bewuster omspringt met voedsel, dan zijn we op de goede weg. Iedereen komt weleens iets vervallen tegen in zijn voorraadkast. Dat is op zich niet erg. Overkomt het je echter wekelijks? Dan kunnen onderstaande tips in combinatie met je eigen gezond verstand je ongetwijfeld een duwtje in de rug geven. Zo kan ook jij voedselverspilling tegengaan.

Maak een weekmenu

Plan voor de hele komende week wat je elke dag gaat eten en schrijf de ingrediënten die je voor elke gerecht nodig hebt op je boodschappenlijst. Zo voorkom je dat je op het einde van de week met een boel ingrediënten zit die ondertussen hun beste tijd hebben gehad en waarmee je niet meteen weet wat te doen.

Bijkomend voordeel: hang het weekmenu op in de keuken en je bent van de dagelijkse vraag “Wat eten we vanavond?” verlost.

Eet volgens de seizoenen

Hou in je weekmenu zo veel mogelijk rekening met de seizoenen. Dat is niet alleen ecologischer, eten volgens de seizoenen is ook veel lekkerder. Je hebt ongetwijfeld al de waterige tomaten of de smaakloze komkommers buiten het seizoen geproefd. Elk seizoen heeft zijn eigen lekkere groenten. Profiteer ervan! Op www.velt.nu/groentekalender kan je een handige groentekalender downloaden. Voedselverspilling tegengaan én genieten, perfect!

Beslis binnen binnen welke termijn je een product gebruikt

Ken je het? Je staat in de winkel met iets in je handen en je kijkt naar de vervaldatum. Je kan kiezen tussen iets dat nog drie weken goed blijft en iets dat nog zes weken meekan. Wedden dat je voor dat product van zes weken kiest? Waarom eigenlijk? Je bent toch van plan om het in de komende week op te eten. Het is dus nergens voor nodig om per se dat product mee te nemen dat nog het langst goed blijft. Helaas doet zowat iedereen het. Resultaat: de winkel moet op het einde van de rit heel wat producten weggooien omdat ze vervallen zijn terwijl ze in het winkelrek staan. 

Het lelijke eendje is ook best lekker

Geef het maar toe, ook jij grijpt in de winkel altijd naar die mooie gave komkommer, die perfect gevormde worteltjes en die appels zonder plekjes. Dat doe helaas (bijna) iedereen. De minder fraai gevormde exemplaren blijven dus liggen. Het probleem is dat groenten en fruit relatief snel bederfbare producten zijn. Op een gegeven moment moet de winkel die dus weggooien. En dat is jammer. Want het is niet omdat een vrucht een minder mooie vorm heeft, dat ze ook minder lekker is.

Koop producten die nog niet meteen vervallen

Als je van plan bent om producten lang bij te houden, kies je natuurlijk producten die nog niet meteen gaan vervallen. Doe dit enkel voor producten die je als voorraad in huis wil hebben. Conserven, suiker, rijst, pasta, … Voor de snel te gebruiken producten is er volgende tip.

Of toch, … koop producten die bijna vervallen zijn

Deze tip lijkt wat tegenstrijdig met vorige tip, maar alles heeft te maken met het soort producten. Als je winkelt voor je weekmenu (uit tip 1) kies dan niet de producten die nog het langst goed blijven. Zolang ze het einde van de week halen, is het toch al meer dan voldoende. Veel mensen laten die producten net liggen en kiezen voor het product met een houdbaarheidsdatum die ver in de toekomst ligt. Dit zorgt er weer voor dat de supermarkt weer heel wat producten moet weggooien.

Voorkom restjes

Sommige gezinnen koken alsof ze een voetbalploeg te eten moeten geven. Tenzij je een zeer groot gezin hebt, is dat nergens voor nodig. Maak porties klaar die je op kunt en waarmee je voldoende hebt gegeten.

Voordeel nummer 1: je maakt geen restjes die je achteraf moet weggooien.

Voordeel nummer 2: je voorkomt dat je te veel eet. Halfvolle potten en pannen op tafel zijn voor velen onder ons namelijk onweerstaanbaar en het resultaat van veel indigesties.

Voedselverspilling tegengaan: red restjes

Heb je ondanks vorige tip toch nog restjes? Voordat je ze in de vuilnisbak kiepert, denk eens na wat je er nog mee kan. Een restje van een groenteschotel verwerk je de dag nadien probleemloos in een lekker soepje. Gekookte aardappelen kan je achteraf makkelijk bakken als bijgerecht. Of het beetje spaghetti dat je over hebt, neem je de volgende dag mee naar het werk als lunch. Je kan groenten en fruit ook perfect bewaren zonder wegwerpplastic.

Sluit je aan bij de Schenkingsbeurs (voor bedrijven)

Net als alle handelaars zijn de voedingsbedrijven verplicht zowel een dwingend wetgevend kader als de normen inzake hygiëne en voedselveiligheid van het FAVV na te leven. Zo moeten zij er bijvoorbeeld voor zorgen dat de koudeketen van verse producten niet wordt onderbroken en gelden er voor heel wat producten, zoals vis, schaaldieren of verse banketbakkersproducten, zeer strenge voedselveiligheidsregels. Door in hun winkels een actief antiverspillingsbeleid te voeren hebben voedingsbedrijven echter  een belangrijke troef in handen om invloed uit te oefenen op het gedrag van hun klanten. Zij beschikken ook over een goed uitgebouwde logistiek en een grote voorraad, waardoor het voor voedingsbedrijven gemakkelijker is voedsel weg te schenken dan voor particulieren. De Schenkingsbeurs is een doeltreffende beheerstool waarmee voedingsbedrijven hun schenkingen op transparante en veilige wijze aan voedselhulp- en sociale organisaties kunnen bezorgen.

De Schenkingsbeurs stelt voedingsbedrijven nieuwe manieren voor om hun onverkochte levensmiddelen een tweede leven te geven, met name door ze aan voedselhulp- en sociale organisaties te schenken.

Sommige onverkochte levensmiddelen gaan nu al in de snelverkoop. Andere, die nog perfect geschikt zijn voor consumptie, zouden kunnen worden uitgedeeld aan voedselhulp- en sociale organisaties.

Er zijn actoren die het nu al zo doen. De meesten beschikken echter niet over doeltreffende tools waarmee ze hun onverkochte goederen kunnen beheren.  Makkelijk is het zeker niet: de verse onverkochte goederen moeten zo snel mogelijk bij de behoeftigen terechtkomen en de verschillende actoren moeten samenwerken om de verdeling en de traceerbaarheid van de schenkingen in goede banen te leiden.

Met de Schenkingsbeurs kunnen onverkochte goederen snel worden herverdeeld, ook goederen waarvan de vervaldatum nadert.

Zo, nu kan jij ook voedselverspilling tegengaan. Succes!