Ledlamp kiezen: voor elke kamer de juiste lamp

ledlamp kiezen

Ledlampen zijn niet enkel de veelzijdigste optie die denkbaar is in de verlichtingswereld, ze zijn bovendien ook erg energiezuinig. Veel mensen die aan ledverlichting denken, denken nog steeds aan koud, wit licht. Niets is minder waar! De verlichtingsindustrie zit niet stil, en dat speelt enkel in het voordeel van ledtechnologie. Tegenwoordig zijn de lampen in elke mogelijke denkbare kleur beschikbaar en zijn ze dimbaar. Veel soorten ledlampen, dus. Meer kan je niet wensen. Maar hoe weet ik nu welke lamp je nodig hebt? Welke led lamp heb ik nodig voor welke kamer?

Keuken en eetkamer

Boven het werkblad kies je natuurlijk het beste voor licht waar je effectief in kan werken. Kies dus voor een helder wit licht boven het werkblad, zodat je zeker niet in je vingers snijdt. In de aangrenzende eetkamer kan je kiezen voor zacht licht dat daglicht imiteert. Met ledlampen met een kleurtemperatuur tussen 3000 en 4000k zou je goed moeten zitten.

Woonkamer

Om een gezellige sfeer in de woonkamer te creëren, kan je best kiezen voor meerdere indirecte lichtbronnen in plaats van één grote, allesbepalende lamp. Denk aan vloerlampen die het licht op één punt kunnen focussen, afneembare ledstrips als accent op je meubels of in de plafondlijst. Je kan ook resoluut kiezen voor slimme ledverlichting, die de kleurintensiteit automatisch aanpast aan de lichtinval in de woonruimte. Zo heb je nooit last van verlichting die onnatuurlijk lijkt. 

Slaapkamer en bureau

Slaapkamers hebben meestal twee soorten verlichting: algemene verlichting en leeslampen. Voor de algemene verlichting kies je best voor zacht licht met een warm witte kleur. Voor de leeslampen kies je best voor koud licht: dat is minder vermoeiend voor de ogen, ideaal voor tijdens het lezen van een boek in bed! Deze regels pas je ook best toe in de bureauruimte. Kouder licht leest nu eenmaal makkelijker. Je kan natuurlijk ook ledverlichting installeren die van kleur kan veranderen. Zo kan je kiezen voor rood licht tijdens een romantische avond, maar kan je switchen naar blauw licht bij een intense game-avond. 

Badkamer

Voor de badkamer kies je best voor spots, die je rechtstreeks in het plafond kan bouwen. Om de mooiste accenten te bekomen, plaats je ze bij voorkeur boven de spiegel en rechtstreeks boven de douche of het bad. Dat geeft het mooiste effect. Verder kan een kleine tafellamp met warm licht ideaal zijn om als sfeerverlichting te gebruiken. 

Tuin

Met tuin- en terrasverlichting moet je altijd opletten dat de lampen voldoende beschermd zijn tegen water. Voor buitenverlichting kies je dus best nooit lampen onder de 65 IP (International Protection Marking), omdat de beveiliging tegen waterschade anders niet gegarandeerd kan worden. Voor buitenverlichting kies je best voor krachtig, wit licht, omdat buitenverlichting een stuk krachtiger moet zijn dan binnenverlichting. 

Zo, hopelijk wordt de juiste ledlamp kiezen nu iets makkelijker.

Meer info over elektriciteitswerken.