De juiste ledverlichting voor je garage in 6 stappen

Over de verlichting van woonkamers, keukens en slaapkamers staat het internet tjokvol. Helaas blijft de verlichting in de garage vaak onderbelicht (sorry voor het woordgrapje). Nochtans verdient ook deze ruimte wat extra aandacht. Want slechte verlichting in de garage is erg frustrerend. Waar moet je op letten bij verlichting garage?

Waar moet je licht voorzien?

In een garage hebben we twee types verlichting nodig:

  • Algemene verlichting
  • Taakverlichting

De algemene verlichting bestaat uit een handvol armaturen die de volledige garage verlichten. Plafondlampen met diffuus licht zijn hiervoor perfect geschikt. Het is een goed idee om minstens 2 lichtpunten te voorzien. Zo wordt de voor- en achterkant egaal verlicht. Houd bij de plaatsing ook rekening met de garagepoort. Wanneer die openstaat, blokkeert ze het licht van de plafondlamp erboven.

In sommige garages worden deze armaturen aangevuld met taakverlichting. Stel bijvoorbeeld dat je in bijberoep elektrisch gereedschap herstelt. Hiervoor heb je een werkbank in de garage geplaatst. Om dit precisiewerk eenvoudiger te maken, is het aangeraden om taakverlichting boven het werkblad te voorzien. Dat kunnen spots in het plafond of een bureaulamp zijn.

garageverlichting

Welke lichtsterkte voor verlichting garage?

Het AREI heeft een norm opgesteld omtrent de minimum lichtsterkte in bepaalde ruimtes (NBN-EN 124 64-1 en NBN EN 124 64-2). Voor garages is dat 300 lux, gemeten op een hoogte van 0,85 meter.

Let op: dit is een minimum. Op sommige plaatsen mag je gerust een hogere lichtsterkte voorzien. Op de werkbank uit bovenstaande voorbeeld is 500 lux geen overbodige luxe. Want des te nauwkeuriger het werk, des te meer licht je nodig hebt.

Garage verlichting, welke lichtkleur?

Naast de lichtsterkte moeten we ook rekening houden met de lichtkleur. Omdat de garage een functionele ruimte is, kiezen we voor koel wit licht. Dat zijn lampen met een kleurtemperatuur rond de 4000 K.

verlichting-garage

Welke lampen gebruik je in een garage?

Vroeger waren TL-buizen steevast de eerste keuze voor garageverlichting. Maar tijden veranderen. Tegenwoordig zijn de zogenaamde ledbuizen aan een opmars bezig. Deze lampen bieden enkele interessante voordelen:

Snelle opstarttijd

Het duurt even voordat TL-buizen hun volledige lichtsterkte bereiken. Dat nadeel hebben ledbuizen niet. De snelle opstarttijd is erg handig in een garage, waar je vaak slechts enkele seconden binnen bent.

Energiezuinig

Ben je iemand die vele uren spendeert in de garage – misschien voor een hobby? Dan is het leuk om te weten dat ledbuizen energiezuiniger zijn dan fluorescentielampen. Die besparing is mooi meegenomen.

Lange levensduur

Heel wat mensen vinden de tijd niet om kapotte lampen in hun garage te vervangen. Dus doen ze maar even zonder verlichting. Gelukkig gaan ledlampen veel langer mee. Sommige modellen halen wel 30 000 branduren of meer!

plafondlampen-garage

Bekabeling

De meeste garages worden niet bepleisterd aan de binnenkant. Opbouwbekabeling is dan mooier dan inbouw.

Gebruik dunne PVC buizen om de flexibele XVB-kabels toch enigszins recht te trekken. Die bevestig je met behulp van buisklemmen tegen de muur.

Voorzie ook voldoende stopcontacten in de garage. Je weet nooit wanneer die van pas komen: voor de compressor om je fietsbanden op te pompen, voor het opladen van een schroefboormachine op batterijen of voor je elektrische fiets.

Verlichting garage kopen?

Verlichting voor garage kopen kan onder andere bij:

Lees hier meer over elektriciteitswerken.