Waarom gooien wij massaal vuil op straat? Vijf mogelijke redenen voor zwerfafval

Je kan er niet omheen: als je het huis verlaat, zie je overal afval op straat. Zwerfafval is vooral te vinden langs de snelweg, bij stations, bij haltes van het openbaar vervoer en na een feestje. Hoe kan het dat rondslingerend afval zowat iedereen stoort en dat er toch zo weinig actie wordt ondernomen?

5 menselijke mechanismen

Waar de mens komt, is er afval te vinden. Waarom gooien mensen hun vuilnis niet gewoon in de juiste vuilbak? Dit zijn de vijf oorzaken waar veel mensen zich in herkennen:

  1. Slordigheid: sommigen mensen nemen deze eigenschap overal mee naar toe. In plaats van hun afval in de vuilbak te gooien, laten ze het liever liggen.
  2. Haast: dit lijkt wel het meest belachelijke excuus ooit. Je hebt thuis toch ook tijd om op te ruimen?
  3. Onverschilligheid: de milieuproblemen en klimaatmarsen zijn anno 2019 niet meer weg te denken. Helaas zijn er toch mensen voor wie het echter niet uitmaakt hoe de straten erbij liggen.
  4. Vernielzucht: dit sluit aan op het vorige puntje. Sommige mensen kan het niets schelen hoe de buurt eruitziet, anderen willen het met opzet vervuilen.
  5. Kuddegedrag: vele mensen volgen simpelweg de meerderheid. Ze laten hun afval achter want ‘Een ander doet dat toch ook?’

Dieren in nood

Dieren hebben misschien nog wel het meeste last van onze vervuilingsdrang. Vee- en wilde dieren eten zwerfafval vaak op. Ze stikken in het plastic en krijgen interne bloedingen door de vlijmscherpe stukjes die in hun voedsel terechtkomen.

Niet enkel landdieren, maar ook zeedieren lijden er onder. Zwerfafval komt door wind en water in de zee terecht. Hierdoor komen zeedieren en vogels ermee in aanraking. Ze raken erin verstrikt, verstikken tijdens de consumptie ervan of sterven omdat het in hun maag zit.

Onderneem actie en #PlogMee

Jouw sigarettenpeuk heeft misschien ‘maar’ twee jaar nodig, plastic doet er een eeuw over om te vergaan. Het is tijd om actie te ondernemen in plaats van artikels te lezen. Van 24 juni tot 28 juni organiseert gezondverstandig.be de actie #PlogMee.

Trek die loopkleren aan, zak in de hand en ploggen maar!

Plog opnieuw met ons mee van 1 tot en met 7 juni 2020! Deel je ervaringen op sociale media met de hashtag #PlogMee!

#PlogMee

Joyce Schotsmans