temperatuur om te kaleien

Wat is de beste temperatuur om te kaleien?

Steeds meer mensen kiezen voor een afwerking in kalei. Het is mooi, authentiek,  natuurlijk, milieuvriendelijk en duurzaam. Het ironische is dat net het weer een heel belangrijke rol speelt bij het kaleien zelf. Niet te koud of niet te warm, niet te veel wind, … 

Kaleien is een techniek waarbij dunne lagen mortel worden aangebracht op een minerale ondergrond. De eerste laag moet droog zijn wanneer de volgende laag wordt aangebracht. Hoe gematigder de Kalei droogt, hoe gemakkelijker hij aan te brengen is. Wanneer we aan het kaleien slagen, mag het dus zeker niet te warm zijn.

De beste temperatuur om te kaleien

Waarom kaleien we dan niet in de winter? Dan blijft alles toch lekker lang vochtig? Klopt! Maar koude  nachten zijn niet ideaal. Als in de late namiddag de temperatuur naar beneden zakt, kan er zich condens vormen op de pas gekaleide gevel, met alle gevolgen van dien. Nachtvorst kan een pas gekaleide muur zelfs beschadigen. De ideaal temperatuur schommelt tussen de 8 en de 25 graden Celsius. Ruwweg kunnen we dus zeggen dat het kaleiseizoen loopt van begin april tot begin oktober.

Bij een binnenmuur kaleien speelt dit uiteraard een minder grote rol.

Schaduw is je beste vriend

De muur staat dan best ook niet in de volle zon tijdens het droogproces. Belangrijk is om altijd aan de schaduwzijde te werken. En dan nog het liefst ‘s ochtends, want als de zon een hele dag op een muur heeft geschenen, is die nog uren warm en zal de kalei te snel opdrogen.

Het grotere plaatje

We mogen niet enkel focussen op de temperatuur. We moeten het geheel van de omstandigheden in overweging nemen. De wind houdt zich bijvoorbeeld ook best even koest. Alle factoren die een snelle droging in de hand werken, bemoeilijken het kaleien. Zo is bijvoorbeeld 26 graden en een stilstaande vochtige lucht beter dan 22 graden en heel veel wind.

Het regent, wat nu?

Heeft het ‘s nachts een beetje geregend nadat je gekaleid hebt? Geen probleem!. Zolang het water niet van de gevel loopt, zal je opstaan met een prachtige gevel. Tijdens het kaleien zelf blijft het best wel droog.

Aan de slag!

Zelf kaleien of laten uitvoeren door een aannemer? Vraag sowieso eerst advies!

Vraag vrijblijvend gratis offertes voor kaleien in jouw regio.

Vergelijkbare berichten