wat is seitan
|

Wat is seitan en waarom is het een goede vleesvervanger?

“Wat eten we vanavond?” Waarschijnlijk de meest gehoorde vraag in je huishouden. Helaas is het niet altijd makkelijk om weer eens een nieuw gerecht op tafel te toveren en heb je nood aan inspiratie voor iets anders. Laat vanavond dan eens een keertje seitan je nieuwe inspiratie zijn! Wat is seitan en hoe maak  je het klaar? Ontdek het hier!

Wat is seitan?

Seitan is gemaakt uit tarwegluten, die tot een deeg zijn gekneed. Dat deeg wordt daarna gekookt, meestal in een bouillon met sojasaus, totdat het een vaste structuur krijgt. Omdat seitan dus voornamelijk uit gluten bestaat, is het dus niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

Wat zit er in?

In seitan zitten geen verzadigde vetzuren wat het heel gezond maakt, ook cholesterol vind je er niet in terug. Wat er dan wel in zit? Eiwitten! Heel erg veel eiwitten, onmisbaar voor een vegetarisch dieet. Het is daarnaast ook licht verteerbaar, zodat het voor iedereen een goed alternatief voor vlees kan zijn.

Seitan klaarmaken

Als de seitan niet werd gekookt in bouillon, kan het een fletse smaak hebben. Dan is het dus belangrijk dat je goed kruidt – iets wat je bij vlees ook altijd moet doen. Gelukkig is dit meestal wel gebeurd en heeft de seitan een hartige smaak. Seitan heeft ook een vezelachtige structuur, wat ervoor zorgt dat het wat wegheeft van vlees. Je kan seitan in verschillende varianten vinden. Zo is er seitangehakt, blokjes, worst,… maar je kan het evengoed heel vinden en het dan bakken.

Smakelijk!

Vergelijkbare berichten