Wat is tofu? Een voedzame vleesvervanger!

Als je beslist om wat minder vlees te eten, of helemaal vegetarisch te eten, krijg je vroeg of laat te maken met de vraag: “Wat kan ik nu nog klaarmaken?”. Ons antwoord? Tofu! Maar wat is tofu nu precies?

Tofu bestaat uit sojabonen en het proces is heel gelijkaardig aan dat van kaas maken. Het wordt gemaakt uit sojamelk met plantaardig stremsel, vandaar dat het ook soms wordt beschreven als “sojakaas”. Caloriearm, eiwitrijk en bomvol magnesium, calcium en ijzer, die eigenschappen maken van tofu een uitstekende keuze als vleesvervanger.

Qua smaak is tofu geen directe uitblinker. Omdat tofu nogal een neutrale smaak heeft, wordt vaak aangeraden om het goed te kruiden en/of te marineren voor je er mee aan de slag gaat. Er zijn ook verschillende soorten tofu verkrijgbaar van de stevig variant die je in de meeste supermarkten vindt, tot een heel romige soort die je zelfs kan gebruiken al vervanger voor room in sauzen.

Hoe maak je tofu het beste klaar? Daar is niet één antwoord op, het is een heel veelzijdig product dat zich leent tot verschillende bereidingswijzen. Net zoals Tempeh kan je het bakken, frituren en koken. Belangrijk is wel dat je de tofu voor gebruik goed laat uitlekken. Dit kan je makkelijk in een vergiet, maar om het zo droog mogelijk te krijgen kan je de tofu in een theedoek rollen en er gewicht opleggen (vb kookboeken).

Wistjedat…

… er verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd die de link tussen het eten van tofu en geheugenverlies onderzochten? Volgens een onderzoek uitgevoerd in Hawaii zouden je hersenen sneller aftakelen door veel tofu te eten. Gelukkig zijn er tientallen onderzoeken uitgevoerd die het tegendeel bewijzen, laat je dus niet bang maken en geniet van je tofu!

Spread the word, please. Thank you!

Interessant? Delen mag! :-)