U heeft last van hard water en wilt een waterontharder laten plaatsen? Dat kan zeker een goed idee zijn, maar lees vooral even verder zodat u goed geïnformeerd bent.

Waarom een waterontharder plaatsen

Een waterontharder laten plaatsen doe je als je in een gemeente woont waar het water te hard is. Voor België kan je via deze link kijken hoe het gesteld is met de hardheid van het drinkwater in je gemeente. Voor Nederland kan dat via deze link.

Je kan ook een testkit aanschaffen en voor jezelf de test doen. Klik hier om een testkit te kopen.

Wat is hard water?

Maar wat is hard water nu precies? Kan je dat zien? Voel je dat? Neen, hard water is simpelweg water dat te veel kalk bevat. Kalk is een verzamelnaam voor de mineralen calcium en magnesium. Het zijn die stoffen die een waterontharder uit je water haalt.

De problemen van hard water

Hard water en je toestellen

Hard water is in de eerste plaats een aanslag op je toestellen.

Je wasmachine is niet blij met hard water!

hard water

Alle toestellen waarin water verwarmd wordt krijgen op termijn last door een teveel aan kalk door hard water. De kalk wordt afgezet op het verwarmingselement, waardoor dat harder zal moeten werken om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. Het resultaat? Een sneller versleten verwarmingselement.

Energie besparen door een waterontharder

Doordat het verwarmingselement langer moet verwarmen, zal je machine ook een pak meer energie verbruiken. Een waterontharder laten plaatsen, heeft dus ook een positieve impact op je energiefactuur.

Hard water en gezondheid

Vaak vragen mensen zich ook af of hard water een invloed heeft op de gezondheid. Dat lijkt, afgezien van mogelijk een iets drogere huid, niet echt het geval te zijn.

Waterontharder en gezondheid

Dezelfde vraag omtrent gezondheid zien we ook wel eens opduiken in verband met waterontharders. Hard water mag dan wel niet meteen een negatieve invloed hebben op de gezondheid, maar zijn waterontharders dan wel gezond? We kunnen je geruststellen: een waterontharder is niet ongezond, maar er zijn wel een paar zaken waarmee je best rekening houdt.

Hoe moet je een waterontharder kiezen?

Waarop moet je letten als een waterontharder laat plaatsen?

Om te beginnen zijn er verschillende soorten waterontharders op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen:

  • waterontharders met ionenuitwisseling
  • waterontharder met omgekeerde osmose

Ook kan je een onderscheid maken tussen:

  • waterontharders met enkele tank
  • waterontharder met dubbele tank

De besturing van de waterontharder kan je ook kiezen:

  • elektrische
  • niet-elektrische besturing

Hoeveel kost een waterontharder?

Wat de kostprijs van een waterontharder is, hangt van diverse factoren af. Zo speelt mee met hoeveel personen je in een huis woont. Hoe meer mensen, hoe hoger het waterverbruik. De keuze van de waterontharder zal daar mee van afhangen. Verder is het ook van groot belang welk soort waterontharder je kiest.

Via onderstaande formulieren (let op, apart voor België en Nederland) vraag je vrijblijvend en gratis prijzen op om te vergelijken.

Prijzen waterontharder België

Prijzen waterontharder Nederland

Problemen met waterontharder

Er kunnen ook problemen met je waterontharder ontstaan. Veelal zijn die makkelijk en snel op te lossen. Lukt dat niet, dan neem je best contact op met een ervaren installateur. Ook dat kan via bovenstaande formulieren. Succes!