Wegwerpluiers of wasbare luiers, wat is het beste?

De luierperiode is iets waar iedereen die kinderen heeft door moet. Maar, kies je dan voor wegwerpluiers of wasbare luiers? Dat we de plastic wegwerpluiers het beste vermijden, daar bestaat geen discussie over. Maar, er bestaan ook milieuvriendelijke(re) wegwerpluiers. Zijn die beter dan wasbare, of toch niet?

Wasbare luiers en ecologische wegwerpluiers kopen kan onder andere bij Greenjump en Waschbär en zelfs bij Bol.com.

Wat ervaart het kind?

We beginnen met wat de impact is op het kind. Dat is toch onze eerste bezorgdheid. Natuurlijk kunnen die jonge kinderen nog niet zeggen wat ze het liefst hebben.

Sommigen zeggen dat kinderen met wasbare luiers sneller zindelijk zijn, omdat ze duidelijker aanvoelen dat ze nat zijn. In ons geval leek dat inderdaad zo, maar of dat nu aan de wasbare luiers lag, of niet… Wie zal het zeggen? Soms hoor je ook weleens dat die dikke wasbare luiers de bewegingsvrijheid beperken. Ook hier kunnen we enkel voor onszelf spreken: aan beweging geen gebrek! 🙂

Gebruiksgemak

Wat het gebruiksgemak betreft, kunnen we kort zijn. Wegwerpluiers zijn makkelijker. Vuile luier vuilnisbak in, schone luier aan. Klaar! De wasbare luiers moet je wassen en drogen voor je ze opnieuw kan gebruiken. Je moet dus ook zien dat je voldoende luiers in huis hebt, zodat je de periode dat de ene lading in de was zit kan overbruggen.

Kosten bij aanvang wasbare luiers

Dat brengt ons meteen bij het punt aankoopkosten. Wanneer je start met wasbare luiers moet je een flinke investering doen. Je koopt immers in één keer een heel pakket. Daarbij kan je enerzijds kiezen voor meegroeiluiers die je kan aanpassen aan de grootte van je kind. Anderzijds kan je ook gaan voor verschillende maten. Bij wegwerpluiers zijn die kosten veel meer gespreid (maar daarom zijn ze nog niet goedkoper. Lees verder!)

Lopende kosten wegwerpluiers versus wasbare luiers

Wasbare luiers koop je één keer en gebruik je telkens opnieuw. Daar heb je dus niet de lopende aankoopkosten die je bij wegwerpluiers wel hebt. Daartegenover staat dat je voor wasbare luiers ook de wasbeurten in rekening moet brengen: elektriciteit, water, wasmiddel, …

Bij wegwerpluiers moet je dan weer rekening houden met het feit dat je heel wat (dure) vuilniszakken nodig zal hebben om die vuile luiers af te voeren.

Absoluut te vermijden: plastic wegwerpluiers

Als je toch eens wegwerpluiers wil gebruiken, bijvoorbeeld op vakantie, zorg dan voor milieuvriendelijke en natuurlijke luiers, zoals bijvoorbeeld van Moltex of Bambo Nature. Plastic luiers zijn om te beginnen al enorm milieubelastend, daarnaast kunnen ze bij kinderen ook irriterende reacties veroorzaken. Toen onze dochter af en toe eens een plastic luier aankreeg, merkten we dat direct: uitslag, geïrriteerde huid, … Laat die plastic luiers dus maar gewoon links liggen.

Conclusie

Zowel voor wegwerpluiers als voor wasbare luiers is er iets te zeggen. Als we alles in overweging nemen, zijn wasbare luiers toch te verkiezen boven wegwerpluiers.

Maar, zoals bij alles in het leven, willen we het gezond verstand laten zegevieren. Ons advies luidt dus: ga voor wasbare luiers, maar wees ook niet bang om eens een keertje milieuvriendelijke wegwerpluiers te gebruiken, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat.

Luiers kopen? Kijk eens bij:

En neem ook zeker een kijkje in ons webshopoverzicht baby.