Vers uit de zee en op je bord: zeewier als vleesvervanger

Op zoek naar nieuwe eiwitbronnen die als vleesvervanger kunnen dienen en tofu en tempeh helemaal beu? Waarom niet kiezen voor een plant die niet op het land groeit maar onder water? Je voelt het al aankomen: waarom kies je vanavond eens niet voor zeewier als vleesvervanger?

Soorten

In oosterse landen als China, Japan en Korea is het eten van zeewier al heel lang ingeburgerd. Er zijn meer dan 500 verschillende soorten eetbaar zeewier waaronder roodwieren, bruinwieren of blauwgroenwieren. Kleurrijke boel dus onder water! Je kan de verschillende soorten zowel vers als gedroogd kopen.

Gezond

In zeewier zitten veel eiwitten wat ze geschikt maakt als vleesvervangers. Daarbovenop bevatten de meeste soorten ook heel veel ijzer, soms zelfs meer dan je in vlees kan terugvinden. Ook je dosis vitamine B krijg je binnen als je af en toe voor zeewier kiest. Als laatste zitten er ook veel koolhydraten, vezels en calcium.  

Zeewier als vleesvervanger klaarmaken

Zeewier klaarmaken lijkt misschien niet erg voor de hand liggend. Geen probleem, daarom zijn we er om je te helpen met wat advies! Belangrijk om rekening mee te houden is dat er enorm verschillende soorten er bestaan, en er dus ook ontelbaar veel manieren zijn om het klaar te maken. Hieronder zetten we de bekendste op een rijtje.

Nori

Dit is waarschijnlijk het beeld dat je krijgt wanneer je aan zeewier denkt. Nori zijn de donkergroene vellen die worden gebruikt om sushi mee te maken. Je kan ze ook gebruiken in soepen of zelfs zo eten in de plaats van chips.

Wakame

Wakame is een alge. Ze wordt meestal gebruikt in soepen omdat het een enorm absorberend vermogen heeft.

Arame

Als je nog nooit zeewier hebt gegeten is Arame misschien een van de beste opties om de eerste keer klaar te maken. Het heeft een licht zoete smaak en is ideaal om te gebruiken in een wokgerecht. Voor je het gebruikt is het belangrijk dat je het enkele minuten laat weken.

Zoals we al zeiden zijn er nog veel andere soorten waar je naar hartenlust mee kan experimenteren. Veel kookplezier en smakelijk!

Een ander goede vleesvervanger: seitan!