Zonneboiler voor- en nadelen

zonneboiler voor- en nadelen

Je wil je huis zo energiezuinig mogelijk maken. Waar zonnepanelen zorgen voor groene elektriciteit kan je met een zonneboiler de verwarming van je sanitaire water flink verduurzamen. Maar, je twijfelt misschien nog? We zette voor de zonneboiler voor- en nadelen even op een rijtje.

Voordelen van een zonneboiler

Grote besparing op je energiefactuur

We zullen beginnen met het grootste voordeel. De plaatsing van een zonneboiler heeft een onmiddellijke impact op je energiefactuur. Voor het water dat door de zon verwarmd werd verbruik je immers geen gas, elektriciteit of stookolie. Concreet bespaar je zo’n 40 tot 60 procent op de kosten van je warm water.

Makkelijk te installeren

Een zonneboiler plaatsen is geen ingewikkelde klus. Hij werkt op je huidige cv-installatie en er hoeven geen extra aansluitingen te worden voorzien. Een installateur plaatst je zonneboiler op enkele uren. En je kan meteen beginnen te genieten van de voordelen.

Volledig onafhankelijk

De installatie verloopt eenvoudig omdat er geen extra energiebronnen nodig zijn. Een zonneboiler heeft geen elektriciteit nodig en werkt dus volledig onafhankelijk. Je hebt er dus geen externe energiepartners voor nodig en er zijn ook geen extra belastingen na het plaatsen van een zonneboiler.

Lage prijs

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kost een zonneboiler niet zo heel veel geld. Om je een richtprijs te geven: vanaf een 2.000 laat je al een zonneboiler plaatsen. Veel is natuurlijk afhankelijk van de omvang van je installatie. Je kan via deze link vrijblijvende info opvragen bij meerdere aanbieders van zonneboilers in jouw regio.

Hoog rendement

Een zonneboiler heeft een rendement van minstens 40%. Dat betekent dat je zo’n 40% minder moet betalen aan de productie van je warm water. Dat maakt dat de terugverdientijd van een zonneboiler ook vrij kort is. Dat is combinatie met de lange levensduur van een zonneboiler (makkelijk 25 jaar) maakt het een prima investering.

Weinig onderhoud

Een bijkomend voordeel is dat je ook nauwelijks onderhoud zult moeten laten uitvoeren aan je zonneboiler. Dus ook op dit vlak geen extra kosten.

Nadelen zonneboiler

Het is slechts aanvullend

Een zonneboiler kan doorgaans nooit de volledige warmwaterproductie voor zijn rekening nemen. Je zal dus nog altijd voor een gedeelte beroep moeten doen op gas, elektriciteit of stookolie. Een grotere installatie plaatsen kan, maar dan wordt het minder interessant op het vlak van terugverdientijd.

Boilervat neemt ruimte in

Een zonneboiler is voorzien van een groot watervat. Daar moet je natuurlijk de ruimte voor hebben. Het spreekt voor zich dat op appartementen of in kleine woning dat wel eens voor problemen kan zorgen. Heb je wel de ruimte? Aarzel dan niet, want de voordelen wegen flink door.

Zonnecollectoren nemen ruimte in op dak

Nog een ruimteprobleem: de zonnecollectoren nemen plaats in op je dak. Plaats die je misschien wilde benutten om zonnepanelen te plaatsen. In dat geval is het interessant om eens te laten berekenen welk van beide jou het grootste voordeel kan opleveren. Leg de info van de zonnepanelen eens naast die van een zonneboiler.

Je kan via deze link vrijblijvende info opvragen bij meerdere aanbieders van zonneboilers in jouw regio.

En klik hier om enkele installateurs van zonnepanelen in jouw regio te bevragen.